szerző:
MTI

Várhatóan az év végén, a jövő év elején megjelenik a pályázati kiírás a Paksi Atomerőmű legfeljebb két blokkal történő bővítésére a jelenlegi telephelyen - mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára újságíróknak szerdán Prágában, a Közép-európai Atomenergetikai Ipari Fórumon.

Az államtitkár az orosz Roszatom szervezésében zajló rendezvényen előadást tartott a magyar energetika helyzetről. Kovács Pál újságíróknak elmondta: a magyar sajátosságokra szabott tendert a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. írja majd ki. Számítások szerint reálisan mintegy 30 százalékot tehetne ki a magyar beszállítói részvétel a beruházásban, 218 magyar cég tudna bekapcsolódni a munkába.

Az államtitkár szerint a tender megjelenését követően körülbelül egy évet kell szánni a pályaművek beadására, ezt követően lesz értékelés. Becslések alapján egy atomerőművi blokk megépítése átlagban 2.000 milliárd forintba kerülhet, de ez az összeg függ a műszaki paraméterektől. A beruházás finanszírozása a tárgyalásokon dől majd el - mondta Kovács Pál újságírói kérdésre válaszolva.

Az államtitkár a fórumon tartott előadásában elmondta, hogy  Magyarországon a 2030-ig szóló Nemzeti Energia Stratégia számol az atomenergiával. Az európai uniós előírásokkal összhangban a magyar energiastratégia kiemelten kezeli a takarékosságot és a hatékonyságot. A megújuló energia arányát 2020-ig 14,6 százalékra emeli Magyarország - fejtette ki az államtitkár.

Kovács Pál beszámolt arról is, hogy Magyarország hangsúlyt helyez az atomenergetikai szakemberek képzésére, a hazai szakember-utánpótlás mellett például vietnami atomenergetikai szakembereket is oktatnak a budapesti műszaki egyetemen, illetve a Paksi Atomerőműben.

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nyitottak arra, hogy Magyarországon is együttműködjenek a helyi vállalkozásokkal. Példaként említette, hogy a csehországi tenderre beadott ajánlatukban a cseh beszállítók 70 százalékot képviselnek. 

A Roszatom vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy partnereikkel az együttműködés nemcsak egy projektre terjedhet ki, hanem harmadik ország piacán is megjelenhetnek együtt.

Andrej Nikipelov, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. többségi tulajdonosa, az Atomenergomas Nyrt. vezérigazgatója újságíróknak elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érdekeltségükbe tartozó magyar Ganz EEG Kft. minél több atomenergetikai megrendeléshez jusson. Elégedettek a magyar társaság eddigi tevékenységével, mert magas minőségű munkát végeznek, a cég menedzsmentjétől műszaki-technológiai-fejlesztési terv javaslatot várnak - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!