szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseh és a magyar fizetőeszközzel összehasonlítva a forint alulteljesítőnek számít az uniós csatlakozás óta. Szembeszökő a forint gyengülése a többi devizához képest az elmúlt 9 évben. Ez nem az, amit a magyar döntéshozók 2004-ben látni szerettek volna.

A cseh és a magyar fizetőeszközzel összehasonlítva a forint alulteljesítőnek számít az uniós csatlakozás óta. Szembeszökő a forint gyengülése a többi devizához képest az elmúlt 9 évben, a magyar fizetőeszköz "kegyvesztett" lett. Ez nem az, amit a magyar döntéshozók 2004-ben látni szerettek volna – írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics.

Míg az uniós csatlakozáskor Magyarország gazdasági teljesítménye lényegesen jobb volt, mint a többi új tagállamé, és az ország 2006-ra már bevezette volna az eurót, addig mindez egyáltalán nem így történt. A magyar politikai vezetők folyamatosan többet költöttek jóléti kiadásokra, mint amennyit az állam megengedhetett volna magának, ez pedig megemelte az államadósság mértékét. Magyarország így 2007-2008 tájékán – még a többi állam előtt – egy válságba futott bele, de sikerült az országnak az IMF hitelével megmenekülnie a globális felfordulástól.

Bár Orbánnak sikerült stabilizálnia az államadósság szintjét, ezt olyan módon érte el, ami kritikát váltott ki a nemzetközi befektetők, uniós partnerek és az IMF részéről. A forint így 2010 óta gyengült, a mostani 304-es euróval szembeni árfolyamot pedig sok megfigyelő mogorván szemléli. A Citigroup elemzője, Luis Costa szerint csak találgatni lehet, hogy mikor avatkozik be majd a jegybank devizaeladással, ez a pont 310-312 forintos euróárfolyam körül jöhet el. Úgy hisszük, hogy a mostani gazdasági csapat gyengébb forintot tolerálna – emelte ki Costa. Orbán ugyanakkor továbbra is olyan várakozásokat keringet, melyek unortodox lépésekre utalnak, és ez csak negatív hatással lehet a forintra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól