szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elrendelte a nyomozást a rendőrség abban az ügyben, amit a hvg.hu két részes sorozatban tárt fel. Az állami cég vezetőjét tavaly rúgták ki, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódott, és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett. A sztori lényege, hogy az állami tulajdonban lévő hulladékfeldolgozó, az Atev Zrt. áron felül, 1,55 milliárdért vett meg egy csődközelben lévő román vállalatot. Az ügylet haszonélvezője egy offshore-ban utazó román milliárdos volt.

Hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elindította a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda abban az ügyben, melyről több cikkben is beszámolt a hvg.hu - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán este az MTI-vel. Ádor Sándor, az Atev vezérigazgatója évekig élvezte az állam és a kormányzat támogatását, de tavaly ősszel valami történt: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) úgy rúgta ki, hogy a közgyűlésen figyelmeztette, már nem is kell ledolgoznia a felmondási idejét, 8 napon belül intézze el az átadás-átvételt a cég új vezetőjével.

600 milliós túlárazás?

Később a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megállapította, hogy romániai Phoenix-Farm felvásárlására „több mint 600 millió forinttal a részesedés piaci értékén felül került sor”. A Kehi a hvg.hu-nak küldött válaszlevelében két hete azt írta: a túlárazással „az Atev Zrt. részéről eljárt személyek is tisztában voltak”. A hivatal viszont ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést arra hivatkozva, hogy „az érintett személyek büntetőjogi felelősségének megállapítása az eljáró szervek – nyomozó hatóság, ügyészség, bíróság – feladata”.

©

A Phoenix felvásárlása egyetlen célt szolgált: ez a cég rendelkezett a Protan nevű feldolgozó vállalat részvényeinek 76 százalékával, és a magyar állami vállalat ezt a céget kívánta megszerezni. Protan azzal foglalkozik, amivel idehaza az Atev is: begyűjti az elhullott állatok tetemeit, a vágóhidak, élelmiszerboltok, vendéglők hulladékát, majd takarmányt, trágyát, ipari zsírt állít elő. A vezérigazgató a 2011-es vásárláskor azt mondta, a romániai terjeszkedéssel akarja biztosítani az Atev számára a nyersanyagot, hogy megvédhessék a hazai munkahelyeket és a piacot. Csakhogy a Protan akkoriban egyfajta csődeljárás alatt állt, komoly köztartozásokat halmozott fel, mégis 5 millió eurót adott érte az Ádor vezette cég.

Ilyen kerülővel szerezte meg a magyar állami vállalat a román céget:

A Protan egy román oligarcha, Cristian Burci érdekeltségébe tartozott, de hogy milyen formában volt tulajdonos, a hvg.hu képtelen volt kideríteni, mert két ciprusi offshore-cégen keresztül intézte az ügyeit. Burci rajta van a leggazdagabb románok listáján, gyanús körülmények között gazdagodott meg. Évekkel ezelőtt például felkerült egy rejtett kamerás felvétel a Youtube-ra, ami az 1990-es évek elején készült, és egy Burci nevét használó, rá nagyon hasonlító férfi gyerekkereskedőként tárgyal az álcázott amerikai riporterekkel.

Az Atev ügyleteivel nemcsak Burci járt jól, hanem olyan hazai magánvállalkozások, melyek Ádorhoz, vagy közvetve a Simicska-birodalomhoz köthetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Gazdaság

Megleckéztette Simicska embere az őt szorongató államot

Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a rendőrségen a kormány hivatala egy állami cég, az Atev Zrt. 2010 és 2014 közötti gazdálkodásával kapcsolatban. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt állítja, az állami vállalat 600 milliót bukott egy romániai ügyleten, de idehaza is furcsa üzleteket kötött. Ezekből rendszerint az állam jött ki rosszul, míg az Atevvel szerződő cég jelentős haszonra tett szert. Az Atev-sztorit feldolgozó sorozatunk második részében azt is bemutatjuk, hogyan harcolnak egymással Simicska Lajos és a kormányzat emberei.

M. László Ferenc Itthon

Súlyos botrány: balos román oligarchát pumpált a magyar állam?

Ritkán fordul elő mostanság, hogy egy botrányos ügynek következményei lesznek. A hvg.hu most rábukkant egyre: tavaly kirúgták az egyik, Romániában terjeszkedő állami vállalat igazgatóját, vizsgálatot rendeltek el, majd a Miniszterelnökség hivatala hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett. A 2011-ig visszanyúló történet rendkívül zavaros: szerepelnek benne offshore cégek, egy – a titkosszolgákkal is jó viszonyt ápoló – román oligarcha. Az ügyben milliárdos összegű magyar közpénzt mozgattak meg. Az „elszámoltatás” összefüggésben állhat a Simicska–Orbán-háborúval is.

Amerikának elege lett az orosz hackerekből, Moszkvának pedig Washington kémmániájából

Amerikának elege lett az orosz hackerekből, Moszkvának pedig Washington kémmániájából

Szembeszállt a NER-rel az ellenzék Egerben, leváltják a színházigazgatót

Szembeszállt a NER-rel az ellenzék Egerben, leváltják a színházigazgatót

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?