szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A növekvő politikai bizonytalanság hatására visszaeshet a felvásárlási és fúziós tranzakciók száma 2017-ben az előző évi várakozásokhoz képest. Míg 2016-ban a vállalatok 64 százaléka számított növekedésre, idén már alig több mint a fele. A Roland Berger Private Equity Outlook tanulmányát különböző európai prognózisok alapján készítették, de kiegészítve a görög és angol kilátásokkal, amelyek még az átlagnál is borúlátóbbak.

A szektor és a 2017-es év meghatározó tényezője az lesz, hogyan és milyen mértékben nyernek befolyást a kínai magánbefektetők a pénzügyi, technológiai, valamint a járműipar szektorban, és ez hogyan alakítja majd az amúgy is erős nyomás alatt lévő európai piacot. A Roland Berger tanulmánya egyrészt azt vizsgálta 2400 válaszadó bevonásával, hogy mire lehet számítani azokban az M&A tranzakciókban, (vagyis felvásárlások és összeolvadások területén), ahol magántőke a befektető, másrészt, hogy mi várható a politikai instabilitás erősödésével és a kínai szereplők megjelenésével.

A befektetők ma nem bíznak a politikában, de legfőképpen annak kiszámíthatóságában.

“Ennek számos oka van, ilyen például az amerikai választások vegyes fogadtatása, a Brexit és annak eddig nem teljesen feltárt hatása, valamint az, hogy a német és a francia választási kilátások sem a gazdasági stabilitás irányába mutatnak – mondta Schannen Frigyes a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. A tanulmány válaszadóinak csaknem kétharmada tart a bizonytalanságtól és annak gazdaságra, azon belül is a vállalati M&A (vagyis fúziós és akvizíciós) piacra gyakorolt erős negatív hatásaitól. Míg 2016-ban a befektetők 64 százaléka növekedésre számított az akvizíciók területén, addig 2017-ben 52 százalékuk emelkedést, 22 százalékuk pedig csökkenést vár.

A tech és a média legmenőbb, az energia alig érdekel valakit

Az egyes iparágakra vetítve a válaszadók úgy látják, hogy a legtöbb tranzakció a technológiai és médiaszektorban történik majd (72 százalék), ezt követi a gyógyszer és egészségügyi szektor (68 százalék), valamint a fogyasztási cikkek és kiskereskedelem (60 százalék).

A legkisebb mozgást az energiaszektorban (16 százalék), az építőiparban (18 százalék) és járműiparban (16 százalék) jósolják. “Ez a prognózis egyértelműen azt jelzi, hogy a befektetők főleg az innovatív technológiát alkalmazó vállalatokban érdekeltek” – mondta Schannen Frigyes, majd hozzátette, hogy “a befektetők hisznek abban, hogy a jövőbe mutató, technológiai kategóriákba érdemes befektetniük, mert átlagon felüli megtérülésre számíthatnak.”

Az unió országaiban más-más módon látják a jövőt, legsötétebben az Egyesült Királyságban, ahol 2,1 százalékpontos aktivitás csökkenésre számítanak, ők a legpesszimistább görögöket – akik 1,6 százalékpontos aktivitásmínuszra számítanak – is megelőzték a negatív rangsorban. Spanyolországban és Portugáliában, 2,6, Németországban 2,4 százalékpontos erősödést jósolnak a megkérdezettek.

Egyre több kínai befektető tervei között szerepel, hogy belép az európai technológia piacra, még erősebbé téve a harcot a kulcsfontosságú pozíciókért. Nem véletlenül a válaszadók 57 százaléka úgy gondolja, a kínai pénzügyi és stratégiai befektetők megjelenése tovább fogja erősíteni a jelenleg is kiélezett versenyt a mérnöki tevékenységet folytató cégek, valamint járműipari, a technológiai és a médiavállalatok iránt.

„A kínai befektetők által gerjesztett kereslet ilyen mértékben növekedése egyértelműen a negyedik ipari forradalomnak nevezett és ahhoz köthető iparágakhoz tartozó területeknek köszönhető, mint például a mesterséges intelligencia, autóipar és energiaszektorok."

Az, hogy Amerika zár, és antiglobalizációs politikát tervez követni, még nagyobb mértékben azt a tendenciát erősíti, hogy Ázsia figyelme az európai piacok felé fordul.

Befektetések elemzésére specializálódott szakértők véleménye szerint a viszonylag kisebb méretű cégeket érintik majd inkább az ilyen típusú tranzakciók, 63%-uk gondolja úgy, hogy az 50 millió euró és az alatti értékű cégeknél várható növekedés. Az 50 és 100 milló euró közöttieknél már csak 53%, a még nagyobb, 100-250 millió eurós sávban már csak 40 százalék számít növekedésre. „Ezek az tranzakciók jól leképezik a német ipar struktúráját, de még jobban rávilágítanak arra, mennyire versenyképes a német "Mittelstand” – mondta Schannen Frigyes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kurdisztán székhelyén, Erbílben pontifikált szentmisét Ferenc pápa

Kurdisztán székhelyén, Erbílben pontifikált szentmisét Ferenc pápa

Látványos PowerPoint prezentáció készülhet egy egyszerű dokumentumból

Látványos PowerPoint prezentáció készülhet egy egyszerű dokumentumból

Továbbra sem kell izgulni a lejáró jogosítványok miatt

Továbbra sem kell izgulni a lejáró jogosítványok miatt