szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem néz ki sok jó az EU-nak, a keleti populista tagállamok mellett a gazdasági problémák, a német bizonytalan politikai helyzet sem segít. És még két választás is lesz 2018-ban, írja a Guardian.

Sokkal keményebb dió lehet az EU-nak, hogy a keleti tagállamai nyíltan, felvállaltan tiporják a nyugati értékeket és elveket, mint a Brexit, jósolja a Guardian publicistája, Jon Henley. A szerző felvázolja a lengyelek 7-es cikkely szerinti szankciójának történetét, illetve a CEU-törvény miatt induló kötelezettségszegési eljárást és a lengyelekéhez hasonló magyar történetet. Idéz Jaroslav Kaczynski és Orbán nacionalista, fundamentalista beszédeiből, amelyekben a keresztény értékek visszaállítását, a meggyengült Európa meggyógyítását, és a muszlim inváziót vizionálják a politikusok.

Egyre népszerűbb, hogy az EU-s források kifizetése az európai értékek felvállalásával és képviselésével legyen összekötve.

Az EU-t továbbá nyugtalaníthatja, hogy más országokban is választások lesznek: a svéd és olasz választásokon is előretörhetnek az euroszkeptikusok-populisták. És akkor még nem is beszéltünk a még mindig megoldatlan német helyzetről. Február-március előtt nem nagyon lehet új német kormányra számítani.

A bajok pedig nem megoldódni látszódnak, hanem sokasodni - a gazdasági-versenyképességi problémák, az olasz eladósodottság, a gyenge bankrendszer, a komplikált politikai játszmák inkább a populisták erősödését hozhatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjöttek a hivatalos adatok: pontosan mire lesz képes a 2021-es csúcsmobilok processzora?

Megjöttek a hivatalos adatok: pontosan mire lesz képes a 2021-es csúcsmobilok processzora?

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?