szerző:
hvg.hu

Japán kutatók kifejlesztettek egy környezetbarátnak nevezhető módszert a vasúti sínekre tévedő őzek elriasztásához. Az eredmények eddig biztatóak. Csak 2016-ból több mint hatszáz olyan esetről tud a japán közlekedési tárca, amikor sínekre tévedő őzek, illetve más állatok miatt akadozott egy vonat közlekedése vagy állt le teljesen.

Fújtat, mint egy őz, ugat, mint egy kutya és ezzel állati életeket ment – elvileg erre képesek Japánban azok a vonatok, amelyeket speciális hangadó rendszerrel szereltek fel, hogy elkerüljék az ütközéseket a sínekre tévedő állatokkal, elsősorban az őzekkel.

A tokiói Vasúttechnikai Kutatóintézet kutató fejlesztették ki a készüléket. Ennek lényege, hogy először az őzektől ismert fújtató hangot sugároz 3 másodpercig, majd 20 másodpercen át kutyaugatást.

A magyarázat szerint a két eltérő hangot nem véletlenül kombinálták. A fújtató hangot társaik elriasztására adják ki az őzek, ha veszélyt észlelnek. A kutyaugatás pedig egyszerűen megijeszti a patásokat. Vagyis a vonatból először az őzek számára egy figyelmeztető, majd elriasztó hanghatás érkezik.

A teszt idején a vonatok esténként és késő éjjel fújtattak, majd ugattak, mert a tapasztalatok szerint az őzek mozgása ezekben az időszakokban a legintenzívebb, és ezekben az idősávokban lehet leginkább számítani arra, hogy megjelennek a síneken.

Az eredmények azt mutatták: a próba sikeres volt, mert egy 100 kilométeres út alatt átlagosan 7,5 alkalommal jelentek meg őzek a vasúti pályán, nagyjából 45 százalékkal kevesebbszer, mint korábban.

A kutatóintézet szakemberei azt remélik, hogy a hangadó szerkezetet a 2018-as gazdasági év végétől alkalmazhatják a japán vonatokon. A teszteket folytatják, hogy tovább fejleszthessék a készüléket. Az elképzeléseik között szerepel, hogy a hangadó automatikusan bekapcsolna, ha olyan területre érkezik a vonat, ahol mindig sok az őz.

A 2016-os gazdasági évben a japán közlekedési tárca adatai szerint az országban 613 esetben késtek vagy álltak le teljesen vonatok amiatt, hogy őzzel vagy más állattal ütköztek. Ez rekordnak számít. Az előző évben már jóval kevesebb ilyen baleset, valamivel több mint 185 történt a hivatalos adatok szerint – derül ki a The Asahi Shimbun cikkéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit