szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A britek úgy látják, megérné a pluszfizetés.

A britek háromnegyede hajlandó lenne heti plusz egy fontot fizetni azért, hogy az ottani állami egészségügyi szolgálat, az NHS ingyenes legyen – derül ki a Mirror felméréséből. Ez a lap számítása szerint éves szinten 2,75 milliárd font, csaknem ezermilliárd forint pluszbevételt hozna a szolgálatnak a 66 milliós országban.

A megkérdezettek 63 százaléka arra is hajlandó lenne, hogy egy százalékkal több adót fizessen, ha az az egészségügybe áramlik (a brit átlagbérrel számolva ez személyenként 3,5 fontot, 1230 forintot jelentene hetente).

A brit fővárosban szombatra szerveződik tüntetés az egészségügyi ellátás alulfinanszírozása miatt, ennek alkalmából közölte a bulvárlap a felmérést. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint 8 milliárd fonttal kellene megnövelni az NHS költségvetését. Ez a kétszázalékos adóemeléssel – amelyre a megkérdezettek több mint fele hajlana – már majdnem összejönne.

Az egy font forintban nagyjából 350 forint – alig több mint a vizitdíj összege volt, amelyet egy 2015-ös felmérés szerint a többség szívesen fizetne, ha a befolyt pénzt az egészségügyre fordítanák.

Számoljunk tehát! Ha a nagyjából 4,5 millió magyar foglalkoztatott mindegyike fizetne hetente 350 forintot, abból hetente több mint 1,5 milliárd, éves szinten pedig 81 milliárd forint pluszbevétele származna az egészségügynek.

Ha pedig a jövedelem egy százaléka lenne a tét, az a KSH adatai szerint 294 ezer forintos bruttó átlagbérrel számolva havi 13 milliárd forintot, éves szinten 157 milliárd forintot adna hozzá az egészségügyi kasszához. (A brit rendszer eltér a magyartól, ott nincs külön egészségügyi járulék, az NHS-t az adóból finanszírozzák.) Összehasonlításként: az egészségügyi dolgozók idei béremelése nagyjából 20 milliárd forintból jön ki – ennek egy részét ráadásul az EU fizeti.

Ön hajlandó lenne pluszpénzt adni az államnak, ha tudná, azt a pénzt biztosan az egészségügyi szolgáltatásokra költenék?

 

Hajlandó lenne több pénzt adni a magyar egészségügynek?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét