szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 43 éves lőrinci férfi elhitette áldozatával, hogy ő egy postás-ellenőr, és a posta hamis pénzzel fizette ki a nyugdíját.

Őrizetbe vették a kecskeméti rendőrök azt a férfit, aki a gyanú szerint kicsalta egy idős ember nyugdíját január 8-án, Kecskeméten.

Azt hazudta, hogy ő egy postás-ellenőrnek adta ki, és azzal a mesével kérte el a nyugdíjat, hogy azt a posta hamis készpénzzel fizette ki. Miután megkapta, eltűnt.

A rendőrök kedd reggel fogták el azt a 43 éves lőrinci férfit, aki valószínűleg lenyúlta a pénzt. Őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását – közölték szerdán.

A rendőrség oldalán jótanácsokkal is szolgálnak az ilyen csalások megelőzéséhez. Az idősek, védekezésre képtelenek pénzére pályázó bűnözők valamilyen mesével férkőznek a kiszemelt emberek bizalmába, bejutnak a lakásukban, és kifigyelik, hol tartják az értékeiket. Valamivel elterelik áldozatuk figyelmét, és visznek, amit tudnak. Vannak egyedül próbálkozó csalók, és vannak párban fosztogatók is.

A nyugdíjbiztosítási igazgatóság és a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, amelyek a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A közműszolgáltatók munkatársai egységes formaruhát viselnek. Ha valaki kérésre sem igazolja magát, azt nem szabad beengedni az udvarba, a lakásba.

A szolgáltatók munkatársai csakis a lakók hibabejelentésére érkeznek, esetleg a mérőórák ellenőrzése miatt kereshetik fel az ügyfeleket, de a legtöbb esetben előre, postai úton jelzik annak várható időpontját. Ezekben az esetekben is kérni kell az igazolványukat.

A legtöbb szolgáltató ingyenesen hívható telefonvonalat üzemeltet, ahol meg lehet kérdezni azt is, hogy a kapuban, az ajtóban álló személy valóban annak a cégnek a munkatársa-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok

Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi