szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átalakítás vesztesei viszont a rosszabb helyzetben lévő járások voltak.

Nem sok pénzt sikerült megtakarítani a szociális támogatási rendszer négy évvel ezelőtti átalakításával, ellenben az emberek szociális helyzetén sem segített az átalakítás, sőt, a rosszabb helyzetben lévő járásokat hátrányosabban is érintette a változás – írja a Policy Agenda.

Az országgyűlés 2014-ben döntött a szociális segélyezés rendszerének átalakításáról, ennek során a források egy részét az állam átadta az önkormányzatoknak, valamint egyes támogatásokat (például az óvodáztatási támogatást) megszüntették. Ezzel együtt a települések megkapták a lehetőséget arra, hogy kialakítsák a saját segélyezési rendszerüket, amely főleg attól is függött, hogy mekkora pénzeket tudtak az állami normatíván felül átcsoportosítani erre a területre.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 2014-ben rendszeres szociális segélyre, lakásfenntartási támogatásra, adósságcsökkentési támogatásra, adósságkezelési szolgáltatásra, méltányossági közgyógyellátásra, méltányossági ápolási díjra, valamint óvodáztatási támogatásra körülbelül 38 milliárd forintot költöttek, ezen felül az önkormányzati segélyre mintegy 6 milliárd forintot, amely egyfajta szabadabb segélykeretet jelentett a településeknél. Ezzel szemben 2017-ben a rendszeres szociális segélyt felváltó egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra, valamint a többi segélytípust kiváltó települési támogatásra összesen 28 milliárd forintot fordítottak.

Ez 36 százalékos csökkenést jelent négy év alatt, de a megszorításnak költségvetési szempontból az elemzés szerint kevés értelme volt, mert az így megtakarított pénzek a teljes kiadási oldalnak így is csupán a 0,08 százalékát jelentik.

A Policy Agenda emellett összehasonlította az egy adófizetőre jutó jövedelem alapján a legjobb helyzetben lévő járást (Budapestet és környékét nem számítva), és a legrosszabb helyzetű járást. Ez alapján az derült ki, hogy miközben a győri járás szociálisan jobb helyzetben van, itt 43 százalékkal csökkentek az ellátottak pénzbeli juttatásai, míg az országban a legrosszabb helyzetben lévő cigándi járásban ennél is többel, 55 százalékkal, vagyis éppen a szociális helyzettel fordított irányúak voltak a változások, a megszorítás területi vesztesei a legrosszabb helyzetben lévő térségek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon