szerző:
hvg.hu

A 24.hu információi szerint a kormányzat arra számít, hogy a lapátra tett emberek egy részét sikerül majd átképezni, és azután átterelni az egészségügy vagy a szociális ágazat területeire.

A lap azt írja, 9-10 ezren veszíthetik el munkájukat az államigazgatásban dolgozók közül, a minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben már javában folyik a 20, vagy helyenként akár 40 százalékos létszámleépítés előkészítése.

A portál úgy tudja, bárkit lapátra tehetnek, független attól, milyen jogviszonyban dolgozott eddig, így a közalkalmazotti, a közszolgálati, de még a költségvetési szervnél betöltött munkaviszonyban lévők is érintettek lehetnek. Ők mind két hónapos felmondási idővel kapják majd meg a felmentésüket, teszi hozzá a lap.

Gulyás Gergely még augusztusban beszélt arról, hogy létszámleépítés jöhet, de a Miniszterelnökség vezetője akkor január elsejével is legfeljebb 15-20 százalékos létszámcsökkentést látott reálisnak. Egyes tárcáknál azonban arányaiban nagyobb leépítések jöhetnek.

A kormány a lap információi szerint arra számít,

hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd terelni az egészségügy és a szociális ágazat leginkább emberhiánnyal küzdő területeire.

A lap arról is hallott, hogy többek között kórházi ápolókként, műtőssegédekként, bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelőkként foglalkoztatnák tovább a felszabadult munkaerőt, de csak a megfelelő képzés elvégzése után. A kormány fejenként állítólag 1 millió forintos költséggel kalkulált, hogy a kirúgottakat átképezze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban