szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Finnországban lezárult az az országos szintű kísérlet, amelyen a feltétel nélküli alapjövedelmet „tesztelték”. 2016 vége óta egészen idén decemberig 2000 munkanélküli részesült havi 560 eurós feltétel nélküli adómentes juttatásban. Olyan személyekről van szó, akiknél a segély folyósítása már a lejárathoz közeledett.

Eredetileg szélesebb körre tervezték a tesztet, például, 25 éven aluliakat, háztartásbelieket és a nagyon keveset keresőket is be akartak vonni a kísérletbe. Végül a költségvetés szűkössége miatt csak a munkanélküliek egy speciális rétegéből kaptak két éven át alapjövedelmet a sorsoláson kihúzott szerencsések. A L’Express idéz több kedvezményezettet is. Egyikük épp állást talált, amikor értesült az alapjövedelemről, amit új fizetése mellett is megkapott. E dupla jövedelem kihúzta a csávából, törleszteni tudta hiteleit és élete normális kerékvágásba kerül.

Egy fiatal nő az alapjövelemnek köszönhetően tudott részmunkaidős állást vállalni, viszonylag messze a lakóhelyétől. De a globális értékelés szerint ezek a ritka kivételek. A politikai pártok és a szakszervezetek szerint sem jött be a kísérlet. Valójában nem serkentette álláskeresésre a munkanélkülieket és csak a teszt 20 millió euró közpénzt emésztett fel. Ha szélesebb körben bevezetnék, 5 százalék fölé nőne a költségvetési deficit, amely elfogadhatatlan. Finnországban a munkanélküliségi ráta európai mércével magas, 7 százalék feletti, tehát kb. 250 ezer embernek nincs munkája. De közben 100 ezer betöltetlen álláshely van, vagyis a problémát nem az alapjövedelem fogja megoldani, hanem a már eddigi is nemzetközi mércével kiemelkedőnek tartott finn oktatási és szakképzési rendszer további tökéletesítése. (via L’Express)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!