szerző:
Lengyel Miklós

Ilham Kadri a Solvay vegyipari konszern elnök-vezérigazgatója január elsejétől. A cégnek több mint 3000 dolgozója van, és még mindig az alapító Solvay család a legfontosabb tulajdonos.

Két út vezet ki a szülői házból, az egyik a férjed háza, a másik a temető. Egyik se tűnt túlságosan szexinek

– mondja a hátrahagyott múltról a most 49 éves, Marokkóban született asszony. Amióta tavaly kiderült, hogy távozik a cég elnök-vezérigazgatója, a folyosókon mindenki csak arról pletykált, ki lesz az új nagyfőnök. Senkinek az eszébe sem jutott Ilham Kadri, aki gyakornokként kezdett a vállalatnál.

De hát ki emlékezett arra a csinos arab lányra, aki egy érettségivel a zsebében érkezett meg Franciaországba? Szülővárosát, Casablancát úgy hagyta el, hogy nem várta meg, amíg nagymamája jóslata beteljesül, és eléri őt is a helyi lányok sorsa: férjhez megy ahhoz, akit a szülei kijelölnek neki. Inkább tanulni ment Franciaországba. Mulhouse városában szerzett diplomát. Közel a Solvay gyárához, ahol a gyakornoki idejét töltötte. Na, de mindez már a múlt: a fiatal és tehetséges migráns lány azóta is folyamatosan tanul. A vegyészmérnöki diploma után jött a menedzserképző és az Egyesült Államok, ahol a bizniszt még mindig jóval hatékonyabban csinálják, mint Európában. Kevésbé számít, hogy ki honnan jött. Az viszont annál inkább, hogy mit teljesít.

Belgiumban szakítani akartak a múlttal

A Solvay család tradíciói immár nem elegendőek a globális versenyhez. Erre a nyilvánvaló tényre döbbentek rá Belgiumban, és ezért örültek meg annak, hogy egy fejvadász cég rátalált a számukra eszményi jelöltre. Ilham Kadri asszony ugyanis még mindig borzasztóan fiatal. Mindenki egy ötvenes-hatvanas férfire számított. Erre érkezett egy középkorú nő, aki arab, és ráadásul nem Európában született, hanem Marokkóban. Egy multicégnél ez előny is lehet, hiszen a muzulmán országok üzleti gyakorlatának ismerete egyáltalán nem elhanyagolható egy a globális piacon működő vállalat számára.

A tandem

Nem azonnal dobják a mély vízbe az új elnök-vezérigazgatót. Az év első három hónapjában együtt dolgozik az elődjével. Vagyis nagyon kínos meglepetések nem érhetik akkor, amikor már egyedül áll a kapitányi hídon, ahol nők az ugyancsak konzervatív Belgiumban nemigen tűntek fel eddig. Legfeljebb mint a nagyfőnök mindent tudó titkárnői. Dr. Ilham Kadri asszony azonban saját jogán lesz első számú vezető Belgium egyik legfontosabb vállalkozásánál. Tisztában van azzal, hogy munkáját nagyítóval figyelik majd, és nemcsak a Solvay cégnél. A migránsviták szerte Európában zajlanak. Dr. Ilham Kadri sikere vagy kudarca egy kicsit szimbolikus is lehet. Lehet-e ekkorát ugrani az európai elitben, ahol a dinasztiák nagyon is jelen vannak. De hát épp a Solvay dinasztia döntött úgy, hogy megpróbálkozik a migráns elnök-vezérigazgatóval, akinek egy dicső múlttal, de kétes jövővel rendelkező multi élén kell megmutatnia: a migráns múlt akár előny is lehet, ha valakinek megvan ehhez a tudása, tehetsége és szerencséje, mint dr. Ilham Kadrinak, a Solvay új elnök-vezérigazgatójának Belgiumban. (via Le Monde)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája