szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a Postapalota megvásárlására adtak pénzt a jegybanki alapítványok a saját cégüknek, de a felújításhoz szükséges kölcsön fedezetét is ők állják.

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. leánya, az Optimum-Penta Kft. 2016-ban vette meg a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalotát 22,3 millió euróért, mai árfolyamon 7,1 milliárd forintért. Az MNB 2018 júniusában jelentette be, hogy a 22,1 millió euró értékű felújítás után 45,3 millió euróért „tulajdonába kerül” az épület. A Postapalotára két hónappal később 11,2 milliárd forint értékű jelzálogot jegyeztek be az MNB nevére. Papíron az ingatlan még mindig a Penta tulajdonában van, az adásvétel a „zárási feltételek bekövetkeztével” válik véglegessé – közölte a jegybank a HVG-vel.

Ezekkel a manőverekkel az alapítványok új értelmet adnak a sikeres ingatlanbiznisz fogalmának: a Penta az alapítványoktól kapott kvázi kölcsönből vette meg a Postapalotát, az alapítványok kezességével felvett hitelből újítja fel, majd a felújított épületet eladja a jegybanknak, ahonnan az alapítványok a pénzüket eredetileg kapták.

Az épületet a verseny nélküli állami beruházások egyik sztárja, a Magyar Építő Zrt. újíthatja fel, a munkával nem tudni, mikor végeznek. A jegybank elképzelése szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökség fog beköltözni, emellett lesz az épületben a nagyközönség számára is hozzáférhető pénz- és banktörténeti múzeum, látogatóközpont, érmebolt és könyvsarok.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Meggondolatlanság, ostobaság" – a tudósvilág óvatosságra int az orosz koronavírus-vakcina miatt

"Meggondolatlanság, ostobaság" – a tudósvilág óvatosságra int az orosz koronavírus-vakcina miatt

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

A 27. leggazdagabb magyar milliárdos borászata is kapott állami támogatást

A 27. leggazdagabb magyar milliárdos borászata is kapott állami támogatást