szerző:
Szlavkovits Rita

Háromszázmilliárd forintból mezőgazdasági komplexumot építenek a befuccsolt Eurovegas helyén. Az agrárminiszter a napokban jelentette be, hogy választókörzetében, a 330 hektáros területen agrárlogisztikai központot épít egy külföldi cég.

Mi kértük az országgyűlési képviselőnket, Nagy Istvánt, aki időközben agrárminiszter lett, hogy segítsen nekünk a terület hasznosításában

 – magyarázta a váratlannak tűnő, 300 milliárd forintos beruházást Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. A füstbe ment kaszinóálom után „parlagon” maradt a beruházásra kijelölt 330 hektáros terület. A térségben úgy gondolták, hogy azt nem kellene kihasználatlanul hagyni, ezért kértek segítséget Nagy Istvántól. Már tavaly ősszel megkezdődött a mozgolódás, a környék önkormányzatai promóciós anyagot készítettek a területről, amelyben nem jelölték meg a leendő hasznosítás módját. Azt Szőke László polgármester azért elismerte, első körben az autóiparban láttak potenciált. Novemberben már „háztűznézőbe” jöttek a reménybeli befektetők, majd, a polgármester ismeretei szerint február végén aláírhatták az adásvételi szerződést. Így már érthető, hogy az az érintett önkormányzatokat nem érte váratlanul a mezőgazdasági gigaberuházásról szóló keddi bejelentés.

Ötezer munkahelyet, ötven hektáron szabadföldi kertészetet, ugyanekkora területű feldolgozót, harminc hektáron üvegházat ígértek a beruházók. Hosszabb távon pedig haltenyészet, lakópark és konferenciaközpont is épülhet a Bezenye és Hegyeshalom közötti 330 hektáron, ahol évtizeden át egy gigakaszinót álmodtak osztrák befektetők. Most a német FAKT AG lehet a beruházó a hatalmas földterületen, és költhet el a keddi bejelentések szerint annyi pénzt, amennyibe a debreceni BMW-gyár kerül majd.

Indiánok és Michael Jackson apja is terveket szőttek Bezenyén

Még az első Orbán-kormány idején indult a mesébe illő történet, ekkoriban egy osztrák üzletember, Hans Asamer kezdte felvásárolni a helyiektől a területet Bezenyén, majd csatlakozott hozzá még kettő, szintén osztrák vállalkozó. A 330 hektárnyi területet 2001-ben vették ki hivatalosan is a mezőgazdasági művelés alól, ipari és építési területté minősítették. A terület az ország északnyugati csücskében, az ezerötszáz lakosú Bezenye, és a háromezerötszáz fős Hegyeshalom között, az osztrák és szlovák határ közé beékelődve, közlekedési szempontból is kedvező helyen fekszik.

©

Néhány elvetélt ötlet után 2004-ben vetődött fel a kaszinóváros építésének a terve, 2006-ban koncessziós pályázatot írtak ki öt játékkaszinóra, húszéves időtávra. Ekkor az is kiderült, hogy a projektet a magyar állam is támogatná. Mindezekkel együtt a kaszinóépítés megfeneklett, a válság sem segített, időközben Demján Sándor magyar nagyvállalkozó pozsonyi kaszinós tervei is elbizonytalanították a projektet. 2011-ben mégis úgy tűnt, hogy erőre kap a beruházás, az is felvetődött, hogy az elkészült kaszinókat a világszerte ismert Hard Rock hálózat üzemelteti majd, amely akkoriban a szeminol indián törzs tulajdonában volt. (Még 2001-ben keringett arról is hír, hogy Michael Jackson apja is vásárolt itt területet.) 2016 elejére viszont már visszafordíthatatlannak látszott, hogy elillannak az álmok.

Évekig szemétlerakónak tűnt a parlagon hagyott föld

Már 2014-ben felmondta az állam a koncessziós szerződést, és a bezenyei önkormányzat is felszámolást kért a vele, illetve a hegyeshalmi önkormányzattal szemben jelentős adótartozást felhalmozó, időközben „hibernált” kaszinófejlesztő cégek ellen. 2013-ban egyébként már az  üzlettársak is perelték egymást, a tét a Győri Törvényszéken induló perben a 15 milliárd forintos vételár megfizetése volt. Egy Kehi-vizsgálat ráadásul a felek büntetőjogi felelősségét is felvetette. Ekkor úgy tűnt, hogy teljesen kimúltak a tervek a kristályvárosról, a kaszinókról, szállodákról. Aztán jött 2016-ban a meglepetés: a kormány kiemelt stratégiai gazdálkodó szervezetekké minősítette az egyébként felszámolás alatt levő tulajdonosokat, a Eurovegas Entertainment & Casino Park Szolgáltató Kft.-t, valamint az Ipari Terület Bezenye Ipari és Kereskedelmi Kft.-t. Végeredményben így került a 330 hektáros terület ha nem is az állam tulajdonába, de áttételesen mégis a kezelésébe.

Mezőgazdaságból kivett terület, de agrárberuházás

Az adóságokkal jócskán megterhelt több száz hektárt már évek óta próbálja eladni a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Azért az állami cég vette a kezébe a kaszinóprojektbe belebukott cégek felszámolójától a 330 hektár terület értékesítését, mert a vállalkozások fizetésképtelenségének bejelentése után a kormány – ahogyan azt már leírtuk – kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítette azokat. Már 2017 januárjában is meghirdették a területet, hatmilliárd forint volt a kikiáltási ár, ahogy az idén kiírt pályázatokban is ennyiért hirdették meg a harminc földrészletet azzal, hogy azok csak egyben eladók.

Információink szerint a FAKT AG jelentkezett be a 330 hektárnyi területre, de az Agrárminisztériumban érdeklődésünkre csak annyit válaszoltak, hogy mivel magáncégről van szó, nekik tegyük fel a kérdéseinket. Azért voltunk kíváncsiak arra, hogy végül megvásárolta-e a 330 hektáros területet a beruházó német cég, mert a Földforgalmi Törvény szerint sem cég, sem külföldi magánszemély nem vehet termőföldet. A szóban forgó területet ugyan már évekkel ezelőtt átminősítették, tehát iparterületi besorolást kapott, így bárki meg is vásárolhatja azt, ugyanakkor a beruházás bejelentésekor az is elhangzott, hogy 50 hektáron szabadföldi termesztést terveznek, magyarul, mezőgazdasági tevékenységet folytatnának. Mindenesetre, nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy a beruházó német cég, a FAKT AG szerezte meg a területet, amelyen a KÉSZ Holdinggal karöltve valósítaná meg az agrárkomplexumot.

A FAKT AG és a KÉSZ Holding Németországban már dolgozott együtt, Hernében egy vendégmunkások számára szolgáltatásokat (fordítást, tolmácsolást) biztosító házat építettek. A FAKT AG mezőgazdasági építési beruházásokban is részt vett már korábban is, igaz, nem Magyarországon.

Új élet

A vételár kifizetése után indulhat az új projekt, persze előbb rendezési terveket kell módosítani, ami, ha ismét kiemelt státuszt kap a beruházás, akkor is pár hónapba beletelik. Az M15-ös felhajtók már készen vannak, „legfeljebb” forgalomba kell majd helyezni azokat. Innentől kezdve lehet hordani a projektbe a rengeteg pénzt, amit beígértek.

Hogyan fognak majd paradicsomot termeszteni a kivett területen? Legfeljebb nem veszik fel utána a földalapú támogatást.

A helyiek persze örülnek az új terveknek, az ötezer munkahelyen húzzák fel csak a szemöldöküket, azt nem igazán tudják elképzelni, honnan jön majd ide annyi munkás. Az államnak meg jó, hogy megszabadult ettől a kolonctól, az óriási területen meg tervezgethetnek tovább, ahogy elmondták, haltenyészet, de lakópark is épülhet ott az összesen 300 milliárd forintból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán