szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem került le a napirendről a lakásáfa, miután a magas áfa miatt befagyni látszanak a fejlesztések, mondta el az MNB szakági elemzési vezetője a Magyar Nemzetnek. A lakosságnak nem szabad kiszorulni az ingatlanpiacról, a csoknak pedig volt árfelhajtó hatása.

Az előző válság tanulsága az, hogy az ingatlanpiaci túlhevülésből nagyon komoly problémák alakulhatnak ki, mondta Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője a Magyar Nemzetnek. A községekben lelassult az áremelkedés üteme, a fővárosban viszont még nem, de ez egy speciális piac, erősebben jelentkezik a befeketetési kereslet és a külföldi vásárlások. A jegybank említett pénzügyi stabilitási céljai közé tartozik az is, hogy ne legyen túlhevült lakásár-emelkedés, amelyet túlhevült hitelezés hajt.

Stabilitási szempontból nincs még túlzott kockázat a budapesti piacon. De azt is figyelni kell, a lakosság ne szoruljon ki az ingatlanpiacról. Ugyanakkor a csok is felhajtotta az árakat, most a falusi csok okozhat drágulást. A lakásáfa pedig nem került le napirendről, differenciálásra használnák valahogy ezt az adónemet. A 27 százalékos áfa miatt egyelőre úgy tűnik, a még 5 százalékos áfa idején megindult, 2021-ig kifutó fejlesztések után egyelőre nem jelennek meg új lakásépítési projektek. Banai szerint a külföldön dolgozó magyar építőipari munkaerőnek csak akkor van értelme hazajönni, ha fennmarad a kialakult magasabb bérszínvonal 10 évig, mert például "az osztrák építőipar sokkal kevésbé ciklikus, jobban el van simítva".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Ingatlan

Vigyázat: trükköznek! Hogyan védje ki, ha az ingatlanos át akarja verni?

Egy ingatlanközvetítő céget már megbüntetett a bíróság tisztességtelen szerződési feltételek miatt, de több más ügyet is vizsgálnak. Dübörög az ingatlanpiac, mi pedig szakértők segítségével gyűjtöttük össze, mivel próbálnak minket átverni, és mit lehet tenni ezek elkerüléséért.

Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt

Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt

4,3 másodperc alatt 0-ról 200 km/h-ra: nem rakéta, hibrid autó

4,3 másodperc alatt 0-ról 200 km/h-ra: nem rakéta, hibrid autó

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel