szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz belügyminiszter Matteo Salvini úgy véli, Európa ellenségei vannak jelenleg hatalmon. Szombatra a milánói dóm elé várja az európai jobbszél pártjait, de Orbán Viktor nem megy el.

Európát ma az euroszkeptikusok irányítják Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a Liga kormánypárt vezetője szerint. Salvini külföldi újságírók előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az általa említett Európa-ellenesek ma a szocialisták és mindazok, akik, mint fogalmazott, "az álmot rémálommá, ketreccé változtatták". Hírügynökségek szerint az olasz politikus a szocialisták mellett a jobbközép erőkre utalt.

Salvini nem zárta ki a Liga együttműködését az Európai Néppárttal (EPP), ugyanakkor kijelentette, pártja nem kíván csatlakozni az EPP-hez. Szerinte Európa ellenségei vannak jelenleg hatalmon. "Ha itt kimennek az utcákra és megkérdezik az embereket, hogy elégedettek-e az EU-val, szeretik-e az uniót, tízből nyolcan azt válaszolják, hogy

Nem, köszönjük!"

– mondta Salvini.

Salvini új ötlete: pénzbüntetést kap, aki megmenti egy migráns életét

Nagy összegű pénzbüntetéssel sújtaná a migránsokat mentőket az olasz belügyminiszter. Egy kimentett emberért több ezer eurós büntetést fizettetne.

Arról is beszélt, olyan Európáért száll síkra, ahol az unió kevesebb jogkörrel rendelkezik, a tagállamok pedig visszakapják a döntési jogot a kereskedelem, mezőgazdaság és költségvetési fegyelem tekintetében. Olyan költségvetési szabályokat akar, amelyek jólétet és munkahelyeket teremtenek. "Jelenleg Brüsszel teljes munkanélküliséget hoz ránk" – sérelmezte Salvini. Az Európai Bizottság viszont évek óta kifogásolja Olaszország magas államadósságát.

A bevándorlásellenes Liga vezetője ugyanakkor támogatásáról biztosította az Európai Unió külső határainak védelmét, az illegális bevándorlók visszaküldését. "Határozottan kiállunk egy olyan Európa mellett, amely csak kevés üggyel foglalkozik, de azt nagyon jól végzi" – mondta. "Célunk, hogy visszatérjünk az egykori Európai Gazdasági Közösség alapító atyáinak szellemiségéhez. Ezt a szellemiséget ugyanis elárulta az európai bürokrácia és technokrácia az évtizedek során."

Salvini szerint Európának szembe kell szállnia az iszlamizáció folyamatával, amely helyenként egyes városrészeket, sőt egész városokat kerített hatalmába. Ezzel összefüggésben Rotterdamot, Malmőt, Marseille-t, Brüsszelt, illetve London bizonyos részeit említette, ahol szerinte már az iszlám jogot, a saríát alkalmazzák. "Ha nem tartóztatjuk fel ezt a folyamatot... néhány éven belül keservesen megbánjuk majd."

©

Salvini a radikális jobboldali erők páneurópai összefogását szeretné elérni egy úgynevezett Népek és Nemzetek Európai Szövetségben. Az olasz politikus ezért szombatra a milánói dóm előtti térre hirdette meg az európai szuverenisták megmozdulását, amelyen a Liga vezetőjének bejelentése szerint 15 európai radikális jobboldali párt vezetője vesz majd részt, köztük Marine Le Pen a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, Jörg Meuthen, a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt vezetője, illetve Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, de ott lesznek az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Finnek Pártja, a Dán Néppárt, a Flamand Érdek, az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE), a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt, a Család vagyunk (Sme rodina) szlovák ellenzéki mozgalom, illetve a bolgár Akarat (Volja) párt delegációi is.

A rendezvényre Orbán Viktort is várta volna Salvini, de a magyar kormányfő a korábbi nyilatkozata szerint nem lesz ott, mint mondta, "örülök, hogy élek".

Salvini május elején járt hazánkban, Orbánnal akkor közös sajtótájékoztatót is tartottak. A miniszterelnök itt úgy fogalmazott: "keresni fogjuk az együttműködést Salvinivel, látványosan, bevallottan és nyíltan", a magyaroknak pedig megtiszteltetés szerinte, hogy az olaszokkal és Salvinivel működhet együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?