szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Volt eredménye az Európai Bizottság vizsgálatának, a cég több változtatást is bevezet, hogy megfeleljen a fogyasztóvédelmi szabályoknak.

Engedett az Európai Bizottságnak az Airbnb és módosította az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok által kifogásolt gyakorlatát. A rövidtávú lakáskiadást kínáló honlap üzemeltetőjét tavaly júliusban kezdték el vizsgálni, miután kiderült, hogy nem felel meg az uniós szabályoknak. A leggyakoribb panasz az volt, hogy szálláskeresésnél nem a teljes árat adta meg, és nem volt világos, hogy az adott lakást magánember, vagy cég adja-e ki.

A bizottság közleménye szerint az Airbnb végül minden elvárásnak eleget tett, és gyakorlatait és feltételeit teljes mértékben összhangba hozta az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal.

A fő fejlesztések és változások a következők:

  • szálláskeresésnél konkrét időpont megadása esetén a találati oldalon mindig a teljes ár jelenik meg, az alkalmazandó kötelező díjakkal és illetékekkel (például szolgáltatási díjak, takarítási díjak és helyi adók) együtt. A későbbi oldalakon nem bukkanhatnak fel újabb kötelező díjak,
  • az Airbnb egyértelműen feltünteti, hogy az adott szállást magán- vagy hivatásos szállásadó kínálja-e,
  • az Airbnb az online vitarendezési platformra vezető, könnyen hozzáférhető linket helyez el honlapján, valamint feltünteti a szükséges vitarendezési információkat.

Az Airbnb a szolgáltatási feltételeket is felülvizsgálta, amelyekben:

  • egyértelműen kimondja, hogy a felhasználók a lakóhelyük szerinti ország bíróságához fordulhatnak az Airbnb-vel kapcsolatos ügyekben,
  • elismeri, hogy a felhasználóknak alapvető joga beperelni a szállásadót személyes vagy egyéb kár esetén,
  • vállalja, hogy nem változtatja meg egyoldalúan a feltételeket anélkül, hogy erről előzetesen ne tájékoztatná egyértelműen a fogyasztókat és ne adna számukra lehetőséget a szerződés felmondására.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a hírrel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az európaiak számára idén már biztosított lesz, hogy valóban olyan feltételek mellett nyaralhassanak, mint amilyeneket a foglaláskor elfogadtak. A szállodákat és egyéb szálláshelyeket már eddig is könnyen és gyorsan összehasonlíthatták és lefoglalhatták az interneten. Ezentúl azonban azt is biztosra vehetik majd, hogy a végén pontosan annyit fognak fizetni, mint amennyi a kezdőoldalon szerepelt”.

Jourová reményét fejezte ki, hogy az Airbnb példáját a jövőben további platformok is követik.

Az Airbnb ellen nem ez volt az egyetlen panasz, nemrég például 10 európai város közös levélben kért segítséget az Európai Uniótól az Airbnb és más lakáskiadással foglalkozó turisztikai honlapok elleni harcában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkapta a Waze a Google Térkép egyik leghasznosabb funkcióját

Megkapta a Waze a Google Térkép egyik leghasznosabb funkcióját

Nagy Iván Zsolt: Egyéves a hvg360. Köszönjük!

Nagy Iván Zsolt: Egyéves a hvg360. Köszönjük!

A koronavírusnak nem sikerült, ami Kádár Jánosnak: mégsem maradt el a könyvhét

A koronavírusnak nem sikerült, ami Kádár Jánosnak: mégsem maradt el a könyvhét