szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddigi másfél millió helyett így három millió forintot kaphatna a legfőbb bírói testület vezetője.

Duplájára emelné a Kúria elnökének fizetését a KDNP - ez derül ki az igazságügyi törvénycsomaghoz benyújtott módosító javaslatból - számolt be az RTL Híradó.

A legfőbb bírói testület vezetője az eddigi havi másfél millió helyett, több mint három millió forintot keresne. A kisebbik kormánypárt szerint egyszerű bérrendezés zajlik, ahogy korábban a köztársasági elnök fizetését is emelték, úgy most az igazságügyi vezetők bérét is növelik.

Mint korábban írtuk 2020-ban az ügyészek átlagosan 21 százalékos, a bírák pedig 32 százalékos, majd 2021-ben együttesen 12 százalékos, 2022-ben pedig 13 százalékos béremelésben részesülnek.

A döntés közel háromezer bírát és kétezer ügyészt érint. A bírák illetményemelése 2020-ban 9,5 milliárd forintot tesz ki, az ügyészeké pedig 4,5 milliárdot. Az előbbiből az Országos Bírósági Hivatal 3 milliárdot, az utóbbiból az ügyészség 1,5 milliárdot biztosít, a fennmaradó összeg pedig a központi költségvetést terheli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Áron Itthon

Szuperügyészeket küldene az EU, de Budapest visszalő

A "nem leszünk gyarmat!" szintű kormányzati megszólalásokon túl azért néha komoly jogi viták is vannak a magyar kormánypártok és Brüsszel között: az Európai Ügyészség ügyében például Budapest elővett egy olyan eszközt, amit még soha nem használt. Az ellopott EU-milliárdokért aggódó bizottság koncepciója igen erős, független ügyészt ültetne a tagállamok fölé, aki konkrétan beleszólna, mi után nyomozzanak, és ki ellen emeljenek vádat. Ez azonban a magyar kormánypártoknak (meg a Jobbiknak és az LMP-nek) nagyon nem tetszik.

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben