szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen gondolják így az Egyesült Államokban, ahol a baby boom nemzedék igen tudatosan tervezi meg életének az utolsó szakaszát.

Több mint 40 százalékkal nőtt azoknak az amerikai nyugdíjasoknak a száma, akik nem az Egyesült Államokban veszik át a nyugdíjat, hanem Aruba szigetén vagy épp Horvátországban. A Forbes listát készített azokról az országokról, melyeket az amerikai nyugdíjasok kedvelnek. Magyarország nincsen rajta, de a szomszédból Horvátország és Szlovénia igen.

A legtöbb amerikai nyugdíjas Kanadát kedveli, de ott van egy komoly akadály: annyira megszigorították a szabályokat, hogy már nem lehet tartós letelepedési engedélyt szerezni. Marad a félmegoldás: hat hónap az Egyesült Államokban, hat hónap Kanadában.

Ami számít

Az amerikai öregek gondosan kalkulálnak: számukra a legfontosabb szempont az anyagi biztonság. A második helyen szerepel az egészség, vagyis az, hogy milyen kórházi ellátásra számíthatnak, hogyha baj van.

A harmadik szempont: mennyire barátságos a befogadó ország népe az amerikaiakkal szemben, akik általában az angolon kívül más nyelven nem beszélnek? A negyedik helyen az időjárás van: hatvanon túl nem szeret senki sem fázni. Ezért a Forbes listáján dominálnak azok az országok, ahol sokáig enyhe az időjárás és van tengerpart.

Aruba az első helyen

A nyugdíjasparadicsomnak számító és Hollandiához tartozó kis sziget nem messze Venezuela partjaitól található. Az időjárás pazar, és a nagy hurrikánok elkerülik Arubát, ahol jó a közbiztonság és az egészségügy is kiváló. Ezt a legtöbb karibi szigeten nem lehet elmondani.

Persze mindennek ára van: csak az jöjjön, akinek legalább évi 40 ezer dolláros jövedelme van, másképp nem számíthat letelepedési engedélyre. A megélhetési költségek körülbelül olyanok, mint az Egyesült Államokban, ám a külföldi nyugdíjasoknak magán egészségbiztosítást kell kötniük, mert őket csak vészhelyzetben fogadják a közkórházak Aruba szigetén.

Miért megy egy amerikai nyugdíjas Horvátországba?

Az amerikai nyugdíjasok legkedveltebb célpontja Európában Horvátország. Az ok nyilvánvaló: a megélhetési költségek nagyon alacsonyak – írja ezzel kapcsolatban a Forbes, mely az egészségügyi szolgáltatásokat megfelelőnek nevezi déli szomszédunknál.

A nyugdíjasoknak viszonylag könnyű letelepedési engedélyt szerezni Horvátországban, ahol a mediterrán világot lehet élvezni sokkal olcsóbban, mint Olaszországban vagy Franciaországban. Meg aztán itt van Dubrovnik, az egykori Ragusa, mely világhírűvé vált miután itt forgatták a Trónok harca című televíziós sorozat több epizódját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!