A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami kukaholding tízmilliárddal tartozik a fővárosi szemétszállító cégnek, most már rendezheti a számlát.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hétfőn a Népszavának erősítette meg, hogy az állami kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) továbbra sem utalt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek a budapestiektől tavaly szemétdíjként beszedett mintegy 27 milliárd forintból legalább tízmilliárd forintot. Az Index most azt írja, a kukaholding megkapta azt az FKF Zrt. által kiállított számlát, amely a hátralék kifizetését késleltette.

A portálnak Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, bár egy hónapig még kibírták volna, hogy nem érkezik meg a pénz az állami cégtől a fővárosi céghez, de valamiből a kukáskocsikat is meg kell tankolni, és a béreket is ki kell fizetni. A számla kiállítása adminisztrációs okok miatt késett.

A kormány a szemétszállítást négy éve az egész országban a kukaholding gondjaira bízta. A lakosság a szemétszállítási díjat közvetlenül a kukaholdingnak fizette, ők utalták tovább a szemétszállítást végző cégeknek. Korábban Orbán Viktor, Tarlós István és a kukaholding háromoldalú megállapodást kötött, amely a múlt hónapban járt le, így a fővárosi szemétszállítás megint a kormányrendelettől vált függővé. A rendeletet a múlt héten Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter módosította, és megváltoztatta a költségszámítás képletét.

Mártha szerint a rendelet és az egyéb jogszabályok "irgalmatlan bürokráciát" követelnek, de már ezeket is feldolgozták a számlához, amelyet végül kiállították és elküldtek. A kukaholding a szabott határidőig, február 20-ig kénytelen lesz kifizetni a 2019-es szemétszállítási díjból még hátralévő 10 milliárdot, bár az elnök szerint a rendeletre hivatkozva a kukaholding még simán tovább húzhatja az időt. Tehát a fővárosnak most az NHKV jóindulatában kell bíznia.

Hozzászólások