szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyság az utolsó napját töltötte pénteken az Európai Unióban. A hvg.hu tudósítói Londonból mondták el, mivel töltötte ezt a szomorkás napot a brit főváros, és közben választ adtunk azokra a kérdésekre is, amelyeket olvasóink tettek fel nekünk a Brexitről.

Eljött a Brexit napja, sírjunk vagy nevessünk?

A britek távozása 47 év után szabad szemmel is jól látható lyukat üt az EU egyáltalán nem sziklaszilárd falán, a brit társadalomban pedig eddig szunnyadó konfliktusokat hozhat a felszínre.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

A buli elérte a csúcspontot

Felvételről kondult meg a Big Ben harangja a Westminsternél, amikor londoni idő szerint 23 órakor az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A londoni parlament előtti tér megtelt a Brexit-párt gyűlésére, nem volt kérdés, hogy a kilépés hívei tudtak több embert mozgósítani. Ők a harangszó után elenekelték a brit himnusz karaokeverzióját. A buli ezzel véget is ért - ezért jöttek.

Farage: Megcsináltuk!

A Brexit-párt elnöke, a Brexit legnagyobb hőse, aki teljes politikai karrierjét arra tette fel, hogy kihúzza az Egyesült Királyságot az EU-ból, most annyit mond: Megcsináltuk! Megváltoztattuk országunk politikai térképét, ünnepeljünk, mert ez nemzetünk modern törtenetének legfontosabb pillanata”.Aztán par uniós vezető nevével hergeli a tömeget. Ő is a demokracia győzelméről beszél, akárcsak előtte felszólaló párttársai. Azt mondja, azért itt, a parlament előtt vagyunk, mert a parlament elszakadt a néptől, de most először a nép legyőzte a hatalmi berendezkedést. És azt ígéri (valamiért ő mondja ezt, bár nehéz eldönteni, miért), hogy a britek együttműködnek az európaiakkal, de nem fogadnak el parancsokat többé. A tömeg a nevét skandálja, így nehéz eldönteni, vajon őt várták-e jobban, vagy a kilépés pillanatát.

Az országunk egyesült - mondja, majd felmutatja a Brexitre emlékező érmét, és azt kiabalja a mikrofonba: a háború véget ért. Aztán Boris Johnsont élteti - ahogy az elmúlt fél évben sokszor már.

Final Countdown

Eközben a nagygyűlésre megérkezett Nigel Farage, a Brexit egyik fő prófétája. Mielőtt azonban felszólalna, még felhangzik a Final countdown című dal....igen, a Europe dala

Boris Johnson: Felmegy a függöny a mi nagy nemzeti drámánk új felvonása előtt

Az Európai Unió fejlődési iránya már nem felelt meg Nagy-Britannia igényeinek - mondta péntek este a brit miniszterelnök. Boris Johnson a brit EU-tagság megszűnése előtt nem egészen egy órával intézett beszédet a nemzethez.

A Downing Street-i kormányfői hivatalban előre rögzített videoüzenetben a konzervatív párti miniszterelnök kijelentette: a Brexit sokak számára "a remény bámulatos pillanata", olyan pillanat, amelyről azt hitték, soha nem jön el. Sok ember azonban szorongva, veszteségérzettel éli meg a Brexitet, mások pedig - és talán ők vannak a legtöbben - kezdtek attól félni, hogy a kilépéssel kapcsolatos politikai marakodás már soha nem ér véget - fogalmazott a brit kormányfő.

Johnson kijelentette: megérti mindezeket az érzéseket, és most a kormány feladata - az ő személyes feladata is - az ország egységbe terelése. Hozzátette: a legfontosabb ezen az estén annak kimondása, hogy a Brexit nem valaminek a vége, hanem kezdet, a hajnal beköszöntének pillanata, az a pillanat, amikor "felmegy a függöny a mi nagy nemzeti drámánk új felvonása előtt".

Johnson szerint a kilépés részben arról is szól, hogy "a visszaszerzett szuverenitást" az emberek által megszavazott változások végrehajtására kell felhasználni, legyen szó a bevándorlás ellenőrzéséről, szabadkikötők létesítéséről, a brit halászati politika "felszabadításáról", szabadkereskedelmi megállapodások megkötéséről, vagy "egyszerűen arról, hogy magunk alkothatjuk meg törvényeinket és szabályainkat az ország népének javára".

A brit kormányfő kijelentette: úgy gondolja, hogy ez a helyes, egészséges és demokratikus cselekvés, mivel az Európai Unió - minden erősségével és csodálatra méltó tulajdonságaival együtt - az elmúlt ötven évben olyan irányba fejlődött, amely már nem felel meg Nagy-Britanniának.

"Ezt a véleményt Önök is megerősítették a választóhelyiségekben, mégpedig nem egyszer, hanem kétszer" - mondta Boris Johnson, a Brexitről döntő 2016-os népszavazásra, illetve a Konzervatív Párt nagyarányú győzelmével végződött decemberi parlamenti választásra utalva.

A pillanat azonban ennél is még sokkal nagyobb, potenciálisan ez a tényleges nemzeti megújulás és a változás pillanata, olyan új korszak hajnala, amelyben "már nem fogadjuk el többé, hogy az életesélyeket, az Önök családjának életesélyeit az határozza meg, hogy ki melyik országrészben nőtt fel" - fogalmazott péntek esti beszédében Boris Johnson. Hozzátette: ez az a pillanat, amikor megkezdődik az egyesülés, a felzárkózás folyamata.

Azokban a kampányokban, amelyeket Nagy-Britannia a szabadkereskedelemért, az emberi jogokért folytat majd, vagy azért, hogy a nők is mindenhol részt vehessenek az oktatásban, "olyan izmokat fogunk ismét felfedezni, amelyeket már évtizedek óta nem használtunk" - fogalmazott a brit kormányfő. Szerinte London azt is szeretné, ha ez az Európai Unió és az energiától duzzadó Nagy-Britannia közötti baráti együttműködés új korszakának kezdete is lenne.

Johnson szerint Nagy-Britannia egyszerre európai nagyhatalom, és olyan ország, amelynek törekvései globális szintűek.

"Tudom, hogy ebből a lehetőségből elképesztő sikert tudunk kovácsolni, és bármennyire göröngyös az előttünk álló út, tudom, hogy sikeresek leszünk" - mondta a Brexit előtti percekben közzétett üzenetében a brit miniszterelnök.

A Big Ben néma marad

Sokan reménykedtek benne, de a kilépés pillanatában az éppen javítás alatt lévő Big Ben nem fog megszólalni. Ehhez ugyanis 500 ezer fontot kellett volna összeszedni, de Mark Francois képviselő kezdemenyezésére csak 200 ezer jött össze. A parlamentnél maradt tahát a Brexit-pártiak hangoskodása.

A dal

Brexit-párti dal szól

Tim Martin Brexit-párti üzletember után eljutunk az este eddig legszürreálisabb részéhez: Dominic Frisby fellépéséhez. Frisby a mai napra adta ki Brexit-párti dalát, és a slágerlistán az Örömóda André Rieu-féle feldolgozásával versengett. Alulmaradt, nem véletlenül.

A közönsegnek mindenesetre tetszik.

1 2 3 4 5 6

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!