szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azonnali intézkedésekkel meg kell akadályozni, hogy a családokat és a vállalatokat tönkretevő csődhelyzetek alakuljanak ki – figyelmeztetnek nyílt levelükben szakértők.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Ez a válság más, mint a korábbiak: egy vírus terjedését próbáljuk a gazdaság működésének korlátozásával lassítani. Ezért a korábban használt gazdaságpolitikai eszközök nem elegendőek. Miközben elsődlegesek a közegészségügyi intézkedések, a gazdaságpolitikának két sürgős teendője van: elő kell segíteni a magyarok fizikai és anyagi biztonságát, és meg kell akadályozni, hogy a gazdasági rendszerünk összeomoljon" – írják nyílt levelükben közgazdászok, akik komolyabb gazdaságpolitikai lépéseket kérnek a kormánytól.

A már száznál is több aláíró arra figyelmeztet, hogy azonnal lépni kell, nincs idő a hatásokat "patikamérlegen méricskélni", sorra szűnnek meg ugyanis a munkahelyek, függesztik fel tevékenységüket a cégek, zuhannak a gazdaság termelési kapacitásai. "Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezek a károk pillanatok alatt visszacsinálhatók: azoknak a gazdasági kapcsolatoknak és folyamatoknak az újraépítése, amelyek most széthullanak, sok időbe és pénzbe fog kerülni. Ha nem lépünk időben, és nem sikerül megmentenünk ezeket a munkahelyeket, annak következményei az egész ország életét meg fogják határozni a következő években" – magyarázták.

A közgazdászok a gazdasági növekedés gyorsabb újraindítása érdekében négy konkrét javaslatot is megfogalmaztak:

  1. Befektetés az egészségügyi rendszerbe. Az aláírók szerint akár jelentős költségeket is vállalva el kell érni, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő eszközök, védőfelszerelések és tesztek, ezzel ugyanis akár több hónappal meg lehet rövidíteni a gazdaság leállását.
  2. A vállalatok támogatása a munkahelyek megőrzése érdekében. A közgazdászok úgy látják, hogy állami segítség nélkül rengeteg egyébként jól működő cég nélkül nem fogja túlélni a gazdasági válságot, mert nem lesz képes fizetni a béreket és más költségeket. Segíteni kell nekik a bérek kifizetésében vagy a fizetés nélküli szabadságolások finanszírozásában.
  3. A nehéz helyzetbe kerülő háztartások támogatása. Akár költségvetési tételek átcsoportosítása vagy az államháztartás egyenlegének romlása árán is, állami forrásból kell fizetni a béreiket, közvetlenül pénzt kell nekik juttatni és ki kell terjeszteni a munkanélküli ellátást. Akiknél szükséges, el kell halasztani a hitelek visszafizetését, a lakbérek és adók befizetését. Támogatni kell az önkormányzatokat, hogy helyben tudjanak segíteni.
  4. A pénzpiacok működésének segítése, hogy tovább tudják hitelezni a cégeket.

"Olyan helyzetben vagyunk, amikor komolyabb gazdasági élénkítő csomag nélkül esélyünk sincs arra, hogy hosszabb távú gazdasági károk nélkül átvészeljük ezt az időszakot" – figyelmeztetnek a szakértők, megjegyezve: egy olyan intézkedés, ami csak keveseken segít, elkerülhető károkat okoz a társadalomban. Egyrészt veszélyezteti a közegészségügyi megelőző intézkedések betartását, hiszen mert nem fog otthon maradni az, akinek emiatt elveszítheti a munkáját. Másrészt, az amúgy nyereségesen működő vállalkozások megszűnése tovább késlelteti a gazdasági kilábalást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!