szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt ugyanakkor nem magyarázta meg az államtitkár, mégis hogyan, vagy milyen módon.

A magyar kormány mindenki számára garantálja, hogy a koronavírus-járvány után is képes lesz tisztességes munkából ellátni a családját, továbbá annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyit a vírus "elpusztít" 

– mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon.

Novák Katalin az uniós tagállamok szociális, családügyi és munkaügyekért felelős minisztereinek keddi videokonferenciája után nyilatkozva azt mondta: a kormány az elmúlt években visszaadta a munka tisztességét, és a jövőben is munkaalapú közösségben fognak gondolkodni. Az informális tanácskozáson egyebek mellett a koronavírus-járvány okozta kihívásokra adott lehetséges válaszokról volt szó, és ezek között beszámoltak a magyarországi munkahelyvédelmi intézkedésekről is – mondta.

Közölte, hogy az Európai Bizottság stratégiai dokumentumot készített a demográfiai kihívásokról, ez volt az alapja a keddi beszélgetésnek. Erre utalva örömtelinek mondta, hogy a bizottság végre kiemelt helyen foglalkozik a demográfiával, "talán Brüsszelben is végre felismerték azt, hogy a demográfia az egyik legnagyobb probléma" az elkövetkező évtizedekben. Novák szerint ugyanakkor nem mindegy, hogy ezekre a kihívásokra milyen válaszokat adnak. Sajnálja, hogy a dokumentumból kimaradt az a szempont, milyen a fiatalok gyermekvállalási kedve, illetve az, miként lehet őket segíteni abban, hogy annyi gyermekük lehessen, ahányat szeretnének.

A fiatalok Európa-szerte egyre kevesebb gyereket vállalnak, és általános jelenség, hogy kevesebb gyermek születik, mint ahányat a szülők terveznek. Ezért ezzel a helyzettel az uniónak és az egyes kormányoknak is foglalkozniuk kell – mondta a politikus.

281 ezer munkanélküli van Magyarországon, közel felük egy fillért sem kap

A vészhelyzet kihirdetése után azonnal elkezdődtek a leépítések.

Szerinte Magyarország azért tud ehhez a gondolkodáshoz érdemben hozzájárulni, mert már tíz éve kiemelten foglalkoznak a demográfia és a családtámogatás kérdéseivel. Azt mondta, hogy a lépéseiket hitelesítik is az eredmények, így például több mint 20 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma jelentősen nőtt, hatvan éve nem volt olyan alacsony a válások száma, mint tavaly, és csökkent a terhességmegszakítások száma is.

Szerinte Magyarországon visszatért a gyermekvállaláshoz szükséges bizalom, a fiatalok egyre inkább mernek családot alapítani, újabb gyermekeket vállalni.

A magyar kormány továbbra is elsődleges feladatának tartja, hogy a fiatalokat segítse a családalapításban és a gyermekvállalásban, és ebben segítik őket a családi típusú adózással és a munkához kapcsolódó családtámogatásokkal – mondta az államtitkár.

Szerinte az eddigi kedvező eredmények feljogosítják Magyarországot arra, hogy eredményeit megossza, és közös gondolkodásra hívja az európai országokat. A koronavírus-járvány is arra mutat rá szerinte, hogy a demográfiai kihívásokra nem a tömeges bevándorlás a megoldás, mivel annak súlyos veszélyei vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!