szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A katasztrófavédelemhez, a rendőrséghez és a vízügyhöz kerül a legkevesebb.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egy csütörtök esti kormányhatározattal összesen 196 milliárd forintot mozgatott meg a kormány. 

A legnagyobb összeget, 126 milliárdot a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vonták el. A Központi Maradványelszámolási Alapból, 1,1 milliárdot pedig a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából vesz el a kormány 

– írja az Mfor.

A Gazdaságvédelmi Alapból származó összegből a járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra újabb 50 milliárd forintot ad a kormány. Eddig összesen 100 milliárdot biztosítottak erre. 18,5 milliárd a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására megy, 6,3 milliárd pedig a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás kerete.

Ezen kívül 18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség, 6,6 milliárdot pedig az olimpiai mozgalommal összefüggésben az utánpótlás-nevelés. 2,2 milliárd a veszprémi uszoda beruházására megy.

Az űrtevékenység támogatására 2,4 milliárd forintot csoportosítottak át,

5,2 milliárd megy még a Katonai Nemzetbiztonági Szolgálatnak, 900 millió pedig a Honvédelmi Minisztérium egyéb szervezeteinek. Az egyetemeknek és a főiskoláknak 806 millió jut.

A Központi Maradványelszámolási Alapból átcsoportosított 69 milliárd forintból 52 milliárd a Magyar Honvédség beruházásaira megy, 13,9 milliárd pedig a dologi kiadásait fedezi majd, Karcag Város Önkormányzata 733 milliós támogatás kap.

Ebből az alapból is kapnak 942 milliót a honvédelmi tárca egyéb szervezetei, 142 millió a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadásaira megy. 120 milliót juttatnak a rendőrségnek, 80-at pedig a vízügyi igazgatóságok.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából elvett 1,1 milliárd forint teljes egészében a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság személyi, dolog és beruházásokkal összefüggő kiadásait fedezi az Mfor cikke szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Célzott támogatás a járvány miatt veszélybe kerülteknek

Miközben az európai vezetők keresik azokat az utakat, amelyek lehetővé teszik a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpraállást és a megélhetésüket vesztett emberek megsegítését, két európai fintech cég, a Loyaltek és a Paynovate elindította a Unity Card szolgáltatást. Az előre feltölthető kártyával a társadalom egyes rétegeit lehet támogatni, például alkalmas arra, hogy az önkormányzatok segítsék a járvány miatt bezárni kényszerült üzlettulajdonosokat, illetve vállalkozókat.