szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybankelnök szerint olyan környezetet kell teremteni, amelyekben a magyarok tudása, szorgalma és hite a legjobban tud érvényesülni.

Stabil geopolitikai egyensúly esetén, az USA és Kína vezette kétpólusú világrendben Magyarország is felemelkedő pályán haladhat előre, ám ehhez jól kell alkalmazkodnia a környezet változásához – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Mandiner hetilap mai számában megjelent interjúban.

A cikk apropóját Matolcsy új könyve, az Amerikai birodalom vs. európai álom adta. Az eurót Matolcsy szerint az „európai álom” beteljesítésére hozták létre, és elmondta azt is, hogy minden gazdaság nagyobb növekedést ért el a közös valuta bevezetése előtti két évtizedben, mint utána.

Hosszabb távon a világgazdasági folyamatokra is jó válaszokat kell adnia Magyarországnak Matolcsy szerint. A jövő ugyanis a korlátlanul rendelkezésre álló információról fog szólni. Az adat az új arany – jelentette ki. A 21. század nyertese az a gazdaság lesz, amelyik több tudást, információt, képzelőerőt és általában szellemi erőforrást használ fel. A technológiai váltás hosszabb távon remek lehetőség az előzésre, amely elhozhatja az aranykort Magyarország számára – hangsúlyozta.

Az MNB változatlanul úgy gondolja, hogy a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban. Ennek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz. Az év végéhez közeledve az exportra értékesítő ipari ágazatok termelése is fokozatosan helyreáll majd, mondta Matolcsy György, aki összességében úgy látja, gyorsabb lehet a talpra állás, mint jelenleg sokan gondolják.

A magyar gazdaság legnagyobb erőforrása az itt élők tudása, szorgalma és hite. Olyan környezetet kell teremteni, amelyben ez a legjobban tud érvényesülni – szögezte le az MNB elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége átveheti a hatalmat a CIG Pannónia Biztosítónál

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége átveheti a hatalmat a CIG Pannónia Biztosítónál

Videókban üzent a Litvániába szökött ellenzéki Szvjatlana Cihanouszkaja

Videókban üzent a Litvániába szökött ellenzéki Szvjatlana Cihanouszkaja