szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ez az első, hogy illegális tarvágást követnek el az állami tulajdonú erdőben.

Augusztusban újabb illegális tarvágás történt a védett, állami tulajdonú erdőterületen Tiszaugnál – közölte a WWF Magyarország, amely szerint a tarvágás során most is egy közel 100 éves erdőrészlet esett áldozatul.

A természetvédő szervezet szerint ez a második súlyos természetkárosítás a környéken, miután januárban is hasonló cselekmény történt a területen.

A WWF Magyarország szerint a januári ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal mindössze 187 500 forintra bírságolta az erdőt kivágó alvállalkozót, miközben egyetlen kivágott fekete nyár (elsősorban ilyen fák tűntek el) piaci értéke ennek a sokszorosa.

A társaság most arra hívta fel a figyelmet, hogy a januári bírságolás ellenére augusztusban ismét dolgoztak a motorfűrészek, és most is egy olyan területen történt fakitermelés, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos volt.

Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el a WWF Magyarország szerint.

"Ártéri erdeink kiterjedése a folyószabályozások előtti korhoz képest egy százalékára csökkent. A most elpusztított erdőrészlet 80-90 éves fekete nyárfáival az ilyen élőhelyek között is ritkaságnak számított. Döbbenetes látványt nyújtanak az egymásra halmozott, esetenként egy méter átmérőjű, kivágott farönkök” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. "Láthatóan sem a környezetvédelmi engedély előírásai, sem a minimális összegű bírság nem képes megakadályozni a természetkárosítást. Természeti kincseink elherdálása azonban olyan, mintha Munkácsy-képeket árusítanánk ki anyagárban, tüzelőnek" – mondta Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője.

A szervezet szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében felül kellene vizsgálni a jelenlegi árvízi védekezés gyakorlatot. Emellett olyan árvízi védekezésre van szükség szerintük, ami a vízparti élőhelyek megóvásával biztosít több teret a folyóknak a töltéseken belül és új, természetes élőhelyek kialakulását segíti a töltéseken kívül. „A természetközeli módszerekkel nem utolsó ártéri erdeinket sodornánk veszélybe, hanem új élőhelyeket hozhatnánk létre.

Gazdálkodhatnánk végre a vízzel, ahelyett, hogy igyekszünk minél hamarabb kivezetni az országból, hiszen ennek kárát nemcsak a természet, de a kiszáradó mezőgazdasági területek is megszenvedik” – mondta erről Kajner Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Zhvg

Új nagyberuházással vennének el még több területet a Dunától

A napokban jelent meg a Hajógyári-szigeten tervezett új beruházások pontos dokumentációja, amely egy kajak-kenu központ létesítésének tervét és az egész sziget árvízvédelmi célú beruházását célozza. A WWF Magyarország álláspontja szerint a beruházás nemcsak egy újabb értékes városi zöldfelület beépítése miatt káros, de a Duna erősen beszűkített árterének további csökkentése sem bölcs döntés a klímaváltozás hatásainak árnyékában.

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV