szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németország kétszer annyi lélegeztetőgépet vásárolt sokkal kevesebbért, mint mi, de Hollandia és Olaszország is sokkal jobban alkudott.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A nemzetközi kereskedelmi adatok szerint az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet a lélegeztetőgépek beszerzése során – olvasható a Direkt36 cikkében.

A lap szerint március óta Magyarország fizeti a legmagasabb kilogrammonkénti egységárat a Kínából érkező lélegeztetőgépekért, a járvány csúcsán Olaszországnál több mint tízszer, Németországnál pedig ötvenszer magasabb egységárat fizettünk.

Korábban a kormány is elismerte, hogy a járvány idején nehéz, és ezért drága volt lélegeztetőgépeket és más eszközöket beszerezni. Ezt azzal magyarázta a külügyminiszérium, hogy annak kellett többet fizetni, aki többet vásárolt. Az adatok szerint viszont ez nem stimmel, és a nálunk is többet vásárló országok sokkal alacsonyabb árat alkudtak ki.

Akárhonnan nézzük, nagyon drágán vettük a kínai lélegeztetőgépeket

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából - mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor bemondott mint szükséges mennyiséget, most próbálják eladni a felesleget. Kérdés, sikerül-e, és ha igen, mennyiért.

Az Eurostat kilogrammonkénti árakat mutató adatai szerint az idei év első két hónapjában nem ugrott meg a beszállítás az előző évhez képest, a koronavírus megjelenése után viszont nagyot nőtt: márciusban 11,7 tonnára, áprilisban 32,2-re, májusban pedig 175,5-re.

A csúcsot júniusban érte el Magyarország, annak ellenére, hogy akkor alig voltak új fertőzöttek: 357,4 tonnányi légzéssegítő eszközt vásárolt Kínából.

A beszerzésekre március és június között összesen 482 millió eurót, azaz nagyjából 170 milliárd forintot költött az állam.

Ugyanebben az időszakban Németország a magyar rendelésnél közel kétszer nagyobb össztömegű (1014,3 tonnányi) eszközt szerzett be kevesebb, mint a magyar ár tizedéért (30,7 millió euróért). Hollandia is nagyobb össztömegű (582,3 tonnányi) eszközt vásárolt, de kevesebb, mint a magyar ár harmincadát (13,7 millió eurót) fizette ki érte. Olaszország közel ugyanannyi (551,8 tonnányi) eszközt vásárolt, mint Magyarország, ezért azonban kevesebb, mint a magyar ár tizedét adta ki.

Idén március és június között az Európai Unió összes tagállama közül Magyarország költött a legtöbbet a Kínából érkező lélegeztetőgépek importjára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Új mobilgyártó tör be Európába

Új mobilgyártó tör be Európába

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport