szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Technológiai exportengedélyhez kötné a kínai TikTok videómegosztó amerikai üzletágának az eladását a pekingi kormány, ami okozhat még bonyodalmakat.

A kínai technológiai exporttal kapcsolatos új szabályok azt jelentik, hogy Pekingnek hozzájárulását kell adnia a ByteDance tulajdonában lévő TikTok videómegosztó alkalmazás értékesítéséhez. Legalábbis így értelmezi az új szabályokat a pekingi Nemzetközi Üzleti és Gazdasági Egyetem nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó professzora, Csui Fan.

Peking még pénteken változtatott azoknak a technológiáknak a listáján, amelyek exportja tilos vagy korlátozott. A kínai kormány az utóbbi 12 évben ilyet nem tett.

Donald Trump amerikai elnök biztonsági okokra hivatkozva a TikTok betiltásával fenyegetőzött, hacsak a kínai anyavállalat, a ByteDance el nem adja az amerikai üzletágat, amelyhez egyébként a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi részek is tartoznak. A videómegosztónak több kérője is van: többek között a Microsoft, az Oracle üzleti szoftvercég és a Walmart, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca.

Az engedélyeztetésre kötelezett technológiák listájára 23 új eszköz került fel, többek között olyanok is, amelyeket a TikTok is alkalmaz a felhasználók megismerése érdekében. Márpedig a TikTok algoritmusa Csui Fan szakértő szerint kínai fejlesztésű, és az is az új tulajdonos kezébe kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Eltemették Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt

Eltemették Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna