szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, a Közel-Kelet pedig a legnagyobb importőr. Ráadásul fizetőképes, vagyis Oroszország kasszájába szép pénz érkezik a búzáért. De mi van akkor, ha egy közel-keleti állam nem tud fizetni?

Libanon lakosságának fele éhínséggel néz szembe az év végéig terjedő időszakban – figyelmeztet az ENSZ. A hatalmas bejrúti robbanás óriási rést ütött a kasszán is: az előtte is a csődközeli helyzetben levő Libanon ismét a fizetésképtelenség szélére sodródott. Ráadásul a hatalmas robbanás megsemmisített egy 120 ezer tonnás gabonatárolót is.

Oroszország már eddig is Libanon búzaimportjának a felét fedezte. Volt miből, hiszen az ezredforduló óta a búzatermés 30-ról 50 millió tonnára növekedett, sőt, a kiemelkedő években eléri a 80 millió tonnát is. Így lett Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, amelynek még egy nagy előnye van: viszonylag rövid szállítási távolsággal kell csak számolni. Franciaország is távolabb van, az USA, Kanada vagy Ausztrália pedig olyan messze, hogy árban nem versenyezhetnek az orosz búzával.

Oroszország több legyet is üt azzal, hogy a Közel-Kelet fő gabonaszállítója lett. Egyrészt ez évente mintegy 10 milliárd dollárt hoz az országnak. Másrészt lehetővé teszi a nyomásgyakorlást Moszkva számára – mutat rá a párizsi Le Figaro. Jó példa erre Egyiptom, amely régebben egyáltalán nem vett búzát Oroszországtól, de az ezredfordulótól fokozatosan függővé vált az orosz szállításoktól. Jelenleg a külföldi búza háromnegyed része Oroszországból érkezik. Amikor 2010-ben egyszer csak leállt az orosz búzaexport, a kenyér ára felszökött Egyiptomban. Mubarak addig sziklaszilárdnak tartott rendszere aztán megingott, és az arab tavasz el is söpörte azt.

Az oroszok új célpontja Szaúd-Arábia – írja a Le Figaro. A sivatagi királyság olajügyekben már rendszeresen paktál Putyinnal. Búzaimportjában az USA a meghatározó, de az oroszok elhatározták, hogy kiütik a nyeregből az amerikaiakat. Ugyanezt tervezik Katarban is, mely Szaúd-Arábiához hasonlóan fizetőképes piac még akkor is, ha a kőolaj és a földgáz ára inkább lefelé tendál. Nigéria is a célkeresztben van, mert Afrika legnépesebb állama egyre kevésbé képes ellátni a polgárait. Az orosz exportkilátások viszont kedvezőek. A tervek szerint évi 100 millió tonnára emelik az éves búzatermést, és ennek jórésze exportra mehet.

Putyin pedig ily módon növelheti Oroszország befolyását a Közel-Keleten és Afrikában, ahol korábban csak fegyvereire volt kereslet, de most a gyors népszaporulat miatt az orosz búza a gazdasági-politikai stabilitás megőrzésének fontos garanciája lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Feldmár András: Minden, ami a szülés körül történik, a nők dolga

Feldmár András: Minden, ami a szülés körül történik, a nők dolga

Mi folyik Brüsszelben? – a HVG-hez igazol az EUrologus

Mi folyik Brüsszelben? – a HVG-hez igazol az EUrologus