szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még az optimista verzió szerint is 4 százalékos lehet idén a recesszió – számol a Pénzügykutató Zrt.

Sem a GDP, sem a foglalkoztatottság nem fogja elérni 2021-ben a 2019-es szintet, csak az idei gyenge teljesítményhez képest lesz nagy a növekedés – áll a Pénzügykutató Zrt. elemzésében.

Az optimista verzió szerint – amely úgy számol, hogy a járvány második hullámát sikeresen kezelik anélkül, hogy a gazdaságot le kellene állítani – idén 4 százalékkal eshet vissza a GDP, majd jövőre 2 százalékkal nő. A pesszimista forgatókönyv szerint idén 8 százalékos lesz a recesszió, jövőre pedig erről az alacsonyabb bázisról 3 százalékkal emelkedik.

A reálkeresetek az optimista forgatókönyvben idén 6,2, jövőre 2 százalékkal növekedhetnek. A pesszimista verzióban erre az évre 5,4, 2021-re pedig csak 0,5 százalékos reálbér-növekedéssel számolnak.

A kormány azt ígérte, hogy aki elveszíti a munkáját, az újat kap, ha a versenyszférából nem, akkor az államtól – és az augusztusi adatok szerint már 4,5 millióan dolgoztak újra. A Pénzügykutató úgy számol, hogy éves átlagban 4,43-4,44 millió foglalkoztatott lehet, a munkanélküliség pedig valószínűleg már elérte a mélypontját. 2021-ben látványos változás nem várható, fokozatosan csökkenhet egy kicsit a munkanélküliség – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában