szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Brexit után is van EU-s szigor.

Eljárást indított az Európai Bizottság az Egyesült Királyság ellen az úgynevezett belső piaci törvény miatt. A lépést azt indokolja, hogy a londoni kormány által indítványozott jogszabály lehetőséget ad arra, hogy – a brit parlament jóváhagyásával – a szigetország megsértse a Brexit-megállapodást. Ez brüsszeli értelmezés szerint a nemzetközi jog megsértése, a britek EU-ból való kilépésének feltételeit meghatározó egyezményt ugyanis mind az EU, mind az Egyesült Királyság jogrendjébe iktatta be.

A törvény a brit kormány szándékai szerint Észak-Írország esetében adna nagyobb szabadságot annál, mint amit a megállapodásban meghatároztak. Ez utóbbi úgy kezeli az országrész sajátos helyzetét, hogy uniós szabályok alapján, de britek intéznék a vámeljárásokat. A törvényről és a kiváltott reakciókról ebben a cikkben írtunk bővebben:

Felrúgnák a britek a Brexit-megállapodást, újrakezdődhet a cirkusz

Eddig is elég zavaros állóvízbe dobott követ a brit kormány azzal, hogy a Brexit-tárgyalások keddi fordulója előtt kiderült: gyakorlatilag felülírnák a nagy nehezen összehozott kilépési megállapodást. Az EU fenyegetése csak hab a tortán.

A mostani eljárás a britek esetében azért sajátos, mivel az ország már nem tagja az EU-nak, ám egy olyan átmeneti állapotban van a teljes Brexit előtt, amikor köteles tiszteletben tartani az uniós jogszabályokat, ám azok alakításában már nem vehet részt. Ez az állapot a mostani tervek szerint az év végéig tart, egy kötelezettségszegési eljárás azonban – ha az Európai Bíróságig jut az ügy – akár évekig – vagyis az is kérdés, elfogadja-e majd London a bíróság döntését. De itt egyelőre nem tartunk: a brit kormánynak most egy hónapja van, hogy megválaszolja az Európai Bizottság kifogásait.

Ennél egyelőre nagyobb gond, hogy a felek alig haladnak előre az Egyesült Királyság és az EU közötti jövőbeni viszonyról szóló tárgyalásokon. Így egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a szigetország az év végén megállapodás nélkül szakad el az uniótól, ami számos területen rendezetlen viszonyt idézne elő, a kereskedelemben pedig vámrendszert hozna vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét