szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A koronavírus miatt még inkább kiszolgáltatottá teszi a szegény országokat a drágulás.

Hat hónapja egyre csak emelkednek az árak a globális élelmiszerpiacon – elsősorban a pandémia miatt. Ezt állapítja meg a FAO jelentése, amely arra is rámutat, hogy egyre nő a szakadék a gazdagok és szegények között az élelmiszerpiacon is.

105 pontos rekordot mutat az élelmiszerindex, melyet egy kosár alapján állítanak össze az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezetében. Egy hónappal ezelőtt az index még csak 101-et mutatott.

Minek az ára ment fel a leginkább? A növényi olajoké, itt az áremelkedés 14,5% egyetlen hónapban. A cukor ára is jelentős mértékben növekedett: egy hónap alatt 3,3%-kal. Nem kerülte el az áremelkedési hullám a gabonaféléket, a húst és a tejtermékeket sem. Ennek részben a kedvezőtlen időjárás az oka az Európai Unió országaiban, Oroszországban és Thaiföldön.

Tavaly ilyenkor a húsárak 13,7%-kal csökkentek egyik hónapról a másikra, most viszont 0,9%-os emelkedést mutat az index. A marha- és a sertéshús árak nőttek, miközben a csirkehúsé csökkent.

A Covid–19 pandémia fokozza az egyenlőtlenséget. Miután sokan elveszítették az állásukat a járvány következtében, ezért az élelmiszerárak emelkedése őket fokozott mértékben sújtja. 45 ország olyan helyzetben van, hogy állandó külföldi élelmiszersegélyre szorul. Közülük 34 Afrikában található – írja a FAO jelentése, mely arra is utal, hogy a pandémia miatt megcsappant a segélyek összege is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását