#FAO


A globális rizskrízis nem közelít, hanem már itt van
 

A globális rizskrízis nem közelít, hanem már itt van

A rizs az egyik legkevésbé fenntarthatóan termeszthető haszonnövény, kirívóan érzékeny a klímaváltozásra, mely súlyosbodásához ráadásul a termesztése még jelentősen hozzá is járul. A termésátlagok zuhannak, ami azért nagy baj, mert a növekvő népesség élelmezéséhez elengedhetetlen ez a gabonafajta. A tudomány megteszi, amit megtehet, kutatócsoportok folyamatosan rukkolnak elő a legkülönbözőbb klímakihívásoknak ellenálló új rizsfajtákkal, de ezek elterjesztését a fő termesztő országokban sokszor elavult politikai intézkedések gátolják.




Rossz hír az élelmezés világnapjára: az elmúlt tíz év legnagyobb globális élelmiszerválságával nézünk szembe
 

Rossz hír az élelmezés világnapjára: az elmúlt tíz év legnagyobb globális élelmiszerválságával nézünk szembe

Az ENSZ Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján világszerte több mint 800 millió ember éhezik, és ez a szám a háborús konfliktusok következtében meredeken emelkedik. Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy az egekbe szökő élelmiszerárak a legkiszolgáltatottabb helyzetben levő társadalmi csoportokat érintik a legérzékenyebben. Sőt, az sem, hogy a bolygónkon még mindig a megtermelt élelmiszer 31%-a kárba vész - hívja fel a figyelmet a szervezet az élelmezési világnap alkalmából.

Gonda Gréta Gonda Gréta








Még mindig túl sokat halászunk
 

Még mindig túl sokat halászunk

Egyre több halat fogyasztunk, ami a környezeti terhelés szempontjából jó hír, azonban az is fontos, hogy a halgazdálkodás és a halászat fenntartható kereteken belül történjen.

hvg.hu hvg.hu

Több tízmillió új éhező a válság miatt
 

Több tízmillió új éhező a válság miatt

Már a koronavírus érkezése előtt sem állt jól a helyzet, világjárványt és az azt követő világméretű gazdasági válság csak tovább súlyosbítja a helyzetet Ázsiában vagy Afrikában, de már a fejlett világban is megjelenik az éhezés.

Lengyel Miklós Lengyel Miklós



Vizet is spórolhatunk azzal, ha nem pazaroljuk az ételt
 

Vizet is spórolhatunk azzal, ha nem pazaroljuk az ételt

Miközben az édesvízkészleteink egyre csökkennek, a vízfelhasználás megállíthatatlanul nő. Pedig amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük és a gazdák munkája is értelmét veszti – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke az Élelmezési világnap alkalmából tartott sajtóeseményen.

Gonda Gréta Gonda Gréta