szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az érintettek hathavi járulékkal tartoznak. Az államtitkár szerint február 12-ig lehet befizetni az elmaradt összegeket.

Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban jobban figyelnie a társadalombiztosítási járulékokra. Az érintettek fél éve nem fizették be az összegeket, nekik egy új szabály miatt február közepén érvénytelenné válik a tajszámuk, így nem lesznek jogosultak az állami egészségügyi ellátásra – erről Izer Norbert adóügyi államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek.

Az államtitkár közölte: február 12-én fontos változás lép életbe, amelynek lényege

hogy ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma.

Ez azt jelenti, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe, fizetnie kell. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta tájékoztató kampányt folytat, a hatóság havonta hívja fel levélben a nem fizetők figyelmét a lehetséges következményekre. A NAV a napokban küldte ki a negyedik felhívólevelét, amely az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni” – mondta az államtitkár a kormányközeli lapnak.

A legfontosabb ugyanakkor, hogy ­február 12-ig még van idő, addig bárki leróhatja elmaradását vagy annak legalább egy részét, vagy jelezheti, hogy rossz anyagi helyzetben van. Ezzel pedig elkerülhető a tajszám érvénytelenítése”

– hangsúlyozta Izer Norbert.

Leírta a NAV, mit kell tenni, hogy a tajszám érvényes maradjon

Egyre jobban felértékelődnek az egészségbiztosítások, a munkáltatók a súlyosbodó munkaerőhiány miatt ösztönző eszközként alkalmazzák ezt a juttatást - derül ki az Union Biztosító egyik legutóbbi felméréséből.

Bizonyos társadalmi csoportoknál ugyanakkor a kérdés fel sem merülhet szerinte.

A tb-törvényt a kormány kezdeményezésére módosították így, a Magyar Orvosi Kamara akkor úgy fogalmazott: az új szabály szélsőséges helyzeteket idézhet elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Itthon

Július elsejétől hatályos a potyautastörvény, de máris módosul

Július 1-jén lép életbe az új társadalombiztosítási törvény. Három különböző helyett egy összevont járulékot fizethet a legtöbb dolgozó, általános járulékmentességet kap minden nyugdíjas, aki visszatér a munkába. A potyautasokkal kifizettetik az egészségügyi ellátást, de nem most azonnal, és mire az a részlet hatályos lenne, még enyhíteni fognak a szigorán.

Révész Sándor Gazdaság

Révész: A helytelenítés helye

Nem érdemes populista módon ágálni a tb-törvény szigorítása ellen, és főleg nem érdemes összekötni a nem fizetők helyzetét a jól keresőkével.

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés