szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy annyira erős gazdaság, mint a francia, sikerrel tudna örökjáradék-kötvényt kibocsánati a válságkezelésre, és így példát mutatni másoknak – írta Soros György.

Franciaország a Nemzetközi Valutaalapon keresztül támogatja a világ szegényebb országait a válságkezelésben, de Soros György szerint ez nem elég: a befektető a Les Echos számára írt véleménycikkben fejtette ki, hogy örökjáradék-kötvényt kellene kibocsátania Franciaországnak.

Nem ez az első alkalom, hogy Soros ezt a nagyon régi ötletet dobta be. Ahogy azt már korábban bemutattuk, az örökjáradék-kötvény lényege az, hogy más kötvényekkel ellentétben a tőkét soha nem kell visszafizetni utána, a kamatokat viszont előre meghatározott összegben örökké, vagy a visszavásárlásig. Ez elsőre ijesztő adósrabszolgaságba taszításnak tűnhet, a gyakorlati példák azonban azt mutatják, előbb-utóbb annyira elvitte az infláció a törlesztőrészletek értékét, hogy szinte észrevehetetlenül alacsonnyá válnak a törlesztési kötelezettségek egy idő után.

Tényleg adósrabszolgaságot hozna Soros új csodafegyvere?

Nagyon régi, nagyon szokatlan tervvel állt elő Soros György az EU megsegítésére. Az örökjáradék-kötvények gondolatát még szerinte is szoknia kell a piacnak, annyira ritkán használják. A javaslat ahhoz eléggé bonyolult, hogy minden politikus a maga szájíze szerint magyarázhassa, miről szól, pedig ha alaposan megnézzük a részleteket, kiderül, hogy még jól is járhatna vele Európa - már ha néhány tagállam ellenállásán nem bukna el a terv.

Azt Soros is hozzáteszi: nagyon szokatlan ez az elképzelés. De szerinte a világ egyik legerősebb gazdaságának számító Franciaország alkalmas arra, hogy ilyen kötvényt kibocsásson. A francia államkötvényekre már most nagy a kereslet, márpedig egy örökjáradék-kötvény prémium kategóriásnak számítana, így más lehetőségekhez képest nagyon olcsón lehetne finanszírozni belőle a válságkezelést. Azt is hozzátette azonban: szabályozni kell, hogy az ilyen kötvényeket csak speciális helyzetben bocsáthassák ki. Az elmúlt évszázadokban általában háborús kiadásokat finanszíroztak így, ehhez hasonló válságos helyzet a mostani járvány is.

Soros korábban ezt az ötletet már az EU válságkezelésére is javasolta, de abból végül nem lett semmi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este