szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly szeptemberig összesen 103 ember volt, akit menedékkérőként regisztráltak Magyarországon.

A menekültválságra és a terrorellenes intézkedésekre 639 milliárd forintot számolt el a kormány 2015-től 2020-ig – írja a Népszava. Megjegyzik, noha két nagy tételről van szó, valójában a terrorellenes kiadások jókora része már hagyományosan menekültügyi költéseket jelent.

Az évenkénti zárszámadási törvények, a központi költségvetés és a Magyar Államkincstár adatai alapján úgy számol a lap, hogy az összeg nagy részét, 591,4 milliárdot 2016 és 2020 között költötte el a kabinet. 2017-ben kimagaslóan sok, 223 milliárd forint ment el a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére”, illetve a „terrorellenes intézkedések” megvalósítására a Népszava szerint. Pedig az utóbbi években alig érkeznek menedékkérők. Közülük a regisztráltak száma így alakult:

  • 2015: 177 135 fő;
  • 2016: 29 432 fő;
  • 2017: 3397 fő;
  • 2018: 671 fő;
  • 2019: 500 fő;
  • 2020. szeptemberig: 103 fő.

Ugyan Orbán Viktor miniszterelnök 2016 márciusa óta rendre meghosszabbítja a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” – legutóbb szeptember 7-ig tolta ki a határidőt –, ennek indoklását 10 évre titkosították. A veszélyhelyzet idején a kormány eltérhet a közbeszerzési szabályoktól a releváns költések esetében, ami miatt az Európai Bizottság tavaly decemberre kötelezettségszegési eljárást indított.

A Népszava kérdéseivel a Belügyminisztériumot is megkereste, de nem kaptak választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) EUrologus

A kör négyszögesítése: egyre reménytelenebb a migrációs vita az EU-ban

Talán soha nem volt még ilyen távol a megegyezés lehetősége az uniós menekültpolitikában. Míg évekkel ezelőtt csak egy jól körülhatárolható ellenzéke volt a bizottsági javaslatnak, addig mostanra már sokkal töredezettebb a kép, a tagállamok szándékai még inkább eltérőek. És mindez csak a jelenlegi helyzet fenntartására alkalmas.

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható