szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének sajtótájékoztatóján értékelték a szerdán nyilvánosságra hozott tervezetet, amiből kiderül, mire költené a kormány a helyreállítási alapot. Gémesi György szerint semmit nem egyeztettek az önkormányzatokkal, a főpolgármester pedig kontár munkáról beszélt.

Finoman szólva sem ájult el a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és Karácsony Gergely attól a 430 oldalas tervezettől, amelyben a kormány leírta, mire szánná azt az 5797 milliárd forintot, amit az Európai Unió válságkezelő programjából kap az ország. Gémesi György szerint a kormány nem tekintette partnernek az önkormányzatokat, hiszen ők is elküldtek egy javaslatcsomagot Gulyás Gergely miniszternek és a magyar EP-képviselőknek is, de erre semmilyen válasz nem érkezett.

“Felkerült tegnap egy 430 oldalas anyag, amit április 30-ig kell elküldeni az EU-ba. Nem kaptunk olyan jelzést, hogy erről bármiféle egyeztetés történne” - mondta Gémesi a tervezetről tartott sajtótájékoztatón.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a tervezet tartalmával sem elégedett: “ez az iromány egy kontár munka: látszik, hogy kutyafuttában készült, komikus, hogy néha angol, néha magyar nyelvű a szöveg.”

Karácsony szerint az egész dokumentum csak azt a szándékot próbálja álcázni, hogy a kormány az építőipart akarja minél több forráshoz juttni. “Alapvetően építeni, építeni, építeni akarnak, pedig az ország jövőjét nem csak betonból lehetne építeni” - mondta. Majd azt emelte ki, hogy a kormány annak az ajánlásnak sem tesz eleget a kormány, hogy meghosszabbítsák az álláskeresési járadékot a járványhelyzet miatt.

“Az egészség- és közlekedésügyi fejezetnél nagyon komoly összegek szerepelnek, ezer milliárd forint feletti beruházásokkal, de tüzetesen megnézve kiderül, itt is alapvetően épületekről van szó, ahogy az oktatási fejezet 80 százalékánál is." Karácsony szerint egy ekkora összegnek komoly árfelhajtó hatása lenne, ami a támogatások "helyetelen felhasználásához" vezethet, miközben a szociális és egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott marad.

Kirívó példákat konkrétan nem hozott fel a főpolgármester, de a hvg.hu kérdésére elmondta, legalább stadionokról nincs szó benne. Szerinte van olyan program, ami ellenkezik az EU-s célkitűzésekkel is: “az anyag elégtelen a klímaváltozással szembeni küzdelem szempontjából, bár vannak benne támogatandó apróságok, de nem azt a súlyt képviselik, mint ami a célkitűzések közt szerepel.” Karácsony úgy vélte, a tervezetet akkor hozták nyilvánosságra, amikor épp tárgyalni kellett volna a kormány képviselőivel. "Az egyeztetést lemondták, és elküldték maguk helyett ezt a fércművet. Ez az anyag kiindulópontnak is alkalmatlan, de van még két hét a benyújtásig” - zárta kritikáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!