szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati oldalon hozták nyilvánosságra a következő lépéseket. A felnőtteknek védettségi igazolvánnyal lehet rendezvényre vagy akár edzőterembe járni, a családi eseményekre vonatkozó létszámkorlátot viszont nem oldották fel számukra sem. Orbán Viktor miniszterelnök abban bízott, a hét közepére meglesz a 4 millió beoltott, ahhoz azonban az eddiginél jóval nagyobb oltási tempóra van szükség.

Véglegesítette a kormány az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, a részletek a kormány honlapján jelentek meg egy hírként.*

A döntés alapján

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik (a Közlönyben megjelent részletes szabályok között nem a szálloda, hanem a szálláshely kifejezés szerepel).
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. A Közlöny alapján a kaszinókba is védettségi igazolvánnyal lehet majd menni, ezt a helyszínen ellenőrizni kell - a színházban például a jegyszedőnek.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A hírben azt is közlik, hogy a koronavírus elleni védettséget az igazolvány bemutatásával kell igazolni, amit a helyiség üzemeltetője vagy a szolgáltatás nyújtója ellenőriz. Aki ezt nem teszi meg, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, de egy évre be is zárathatják a helyet.

A rendeletbe beleírták azt is, hogy a védettségi igazolvány közokirat, következménnyel jár azzal csalni.

A járvány még jelen van, ezért bizonyos intézkedések fennmaradnak, például, hogy az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak maszkot kell hordaniuk, és fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

Ebben a hírben nem részletezik, de a november 9-én kihirdetett szabályok szerint családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt (amibe nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek), esküvőt csak lakodalom nélkül lehet tartani, a szertartáson csak a szülők, testvérek és tanúk vehetnek részt, a temetéseken pedig legfeljebb 50 ember jelenhet meg.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező maszkot hordani, és kerülni kell a csoportosulást, gyülekezést. Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten úgy számolt, a hét közepére, szerda-csütörtökre lehet meg a négymillió beoltott, a lazító rendelkezések annak másnapján lépnek hatályba. Vasárnapra 3,596 millió ember kapta meg az első oltását. Ahhoz az eddiginél nagyobb tempót kell diktálni, hogy pár napon belül beadhassanak 404 ezer oltást.

A kormány közölte azt is, az oltottság függvényében további enyhítésekre lehet számítani. 3,5 millió beoltott után megnyíltak a teraszok, de a hétvégén látott tömegjelenetek miatt több egészségügyi szakértő aggódni kezdett.

*Frissítés: időközben megjelent a Magyar Közlöny is a részletszabályokkal, az alapján frissítettük a cikket.

Akkor sem mehetek védettségi igazolvány nélkül fürdőbe vagy szállodába, ha már lecsengett a járvány?

A kormányzati kommunikációban eddig szóba sem került, hogy meddig akarják fenntartani az oltással és védettségi igazolással járó (még csak most bevezetendő) plusz jogosítványokat. Most még alkotmányosan megáll a különbségtétel, azonban Karsai Dániel ügyvéd azt mondja, a járványszámok javulásával idővel egyre nehezebben lesz ez védhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!