szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Új vámrendszert dolgozna ki a brit kormány, kérdés, mit szól ehhez Brüsszel.

Reméljük, hogy az Európai Unió nem alkalmaz majd megtorló intézkedéseket velünk szemben - mondta a brit parlament szakbizottságában David Frost miniszter A határellenőrzés során a brit kormány egyoldalúan léphet - megsértve ezzel az Európai Unióval kötött megállapodást - írja a Guardian, beszámolva Lord Frost parlamenti beszédéről. Mindezt tulajdonképp zsarolásnak is felfoghatjuk, hiszen Nagy-Britannia és az Európai Unió képviselői jelenleg is tárgyalásokat folytatnak erről az északíreket érintő, nem éppen könnyű kérdésről, amely mindenkinek sok fejtörést okoz.

Az ír sziget két fele között húzódik ugyanis az EU külső határa, ám a Nagypénteki békemegállapodás alapján a határt átjárhatóvá kell tenni. Végül emiatt hibrid megoldás született: az EU vámhatára nem a szárazföldön van, Észak-Írország pedig - bár az Egyesült Királyság részeként kilépett az unióból - az uniós vámszabályok szerint működik tovább.

Mi az alapvető probléma? Lord Frost így magyarázza a helyzetet: "Az EU-val kötött északír megállapodás aláássa a Nagypénteki egyezményt, amely Írország és Észak-Írország kapcsolatait rendezte." London nem akarja elfogadni, hogy az uniós vámnál az európai egészségügyi normákat alkalmazzák. A brit kormány korábbi szakértője ezzel kapcsolatban kijelentette, ha a szigetország elfogadná az uniós egészségügyi normákat az élelmiszer-szállítmányok ügyében, akkor a határellenőrzés problémáinak a 90%-a megoldódna.

Nem "ideológiai okokból" ragaszkodunk a saját normáinkhoz hanem azért, mert ezzel megkönnyítjük a kereskedelmet más országokkal - hangoztatta a brit Brexit-miniszter.

Új brit javaslat

Október elsejétől bevezetnék az egészségügyi exportengedélyeket a friss hús esetében. Jövő január végétől azután ezt az export engedélyezési rendszert kiterjesztenék a tejtermékekre, kerti növényekre és magvakra, valamint a borokra is. A harmadik fokozatban jöhetne a friss gyümölcs és zöldség, valamint az állateledel. A negyedik fázisban kerülne sor a lekvárokra, a gyorsan romló élelmiszerekre és a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerekre.

Az Európai Unió csökkenteni akarja a feszültséget, és úgy látja, részsikereket már sikerült is elérni - írja a londoni Guardian, amely azért idézi Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke közölte: "megoldást akarunk, nem hangfoszlányokat".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!