szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a gyanú is hiányzik a NAV szerint a 3,2 milliárdos felcsúti tao-támogatás ügyéből, így nem is indítottak nyomozást, pedig az MLSZ a saját szabályait is megszegve juttatta az extra támogatást Orbán Viktor fociakadémiájának.

“A NAV a feljelentést elutasította, mert az nem tartalmazta bűncselekmény gyanúját” – válaszolta a hvg.hu kérdésére több mint egy hét után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ahol a feljelentéskiegészítés május 30-án lejárt határidejét követően arról érdeklődtünk, indítottak-e végül nyomozást a felcsúti fociakadémiának 2020-ban vitatható körülmények között megítélt milliárdos nagyságrendű tao-támogatása ügyében.

Amire a NAV feljelentésként hivatkozik, egy írásbeli kérdés volt, amit a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek: "Sértett törvényt a Magyar Labdarúgó-szövetség, mikor 2020 márciusában jóváhagyta, hogy Orbán Viktor felcsúti fociakadémiája összesen további 3,28 milliárd forint tao-támogatást használhasson fel?". A 168.hu írta meg, hogy a kérdést valójában Polt értékelte feljelentésként, és továbbította a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának.

A NAV-nál pedig arra jutottak, hogy a bűncselekmény gyanúja nem áll fenn – derült ki a nyomozást elutasító, a 444.hu birtokába került határozat szövegéből is. A 444.hu-n “A felcsúti fociparadicsom nem szabályos körülmények közt jutott hozzá egyetlen munkanap alatt hárommilliárd forint tao-támogatáshoz” címmel márciusban megjelent cikk tárta fel a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) döntésének hátterét, Vadai pedig ennek a cikknek az állításait idézve fordult a legfőbb ügyészhez.

A történet lényege, a 444.hu cikkének főbb állításai:

  • Az MLSZ 2020 márciusában jóváhagyta, hogy a felcsúti fociakadémia összesen további 3,28 milliárd forint tao-támogatást használhasson fel a megelőző három évben benyújtott tao-programjára
  • Az ország leggazdagabb sportszervezete egy olyan újfajta taózási lehetőséggel élhetett, amit kifejezetten a szegényebb csapatok esélyegyenlőségére hivatkozva iktattak törvénybe
  • Egyetlen nap alatt, hivatali ügymenetben hoztak végleges döntést olyan programmódosításokról, amelyekről elsőként az MLSZ Elnökségének kellett volna döntenie
  • A Felcsút szinte a teljes összeghez hozzájuthatott még azelőtt, hogy az MLSZ Elnöksége döntött volna a 2020 előtt kezdett beruházásokra jutó éves sportági tao-támogatási keret felosztásáról
  • A kérelmek jóváhagyását és a támogatás kiadását két minisztériumnak is törvényes feladata lett volna előzetesen véleményezni, amire a jelek szerint nem került sor

A 444.hu annak idején kikérte a támogatási dokumentumokat az MLSZ-től, de a szövetség ezt megtagadta. A bíróságra került ügyben az MLSZ a jogerős döntés hatására kiadta a dokumentumokat a portálnak, de gyakorlatilag minden érdemi részt kitakartak a szövegből. A 444.hu végül arra a megállapodásra jutott, hogy az MLSZ saját tao-szabályzatával is szembement a döntés, hiszen a sportszervezetek „összkiadásának biztosítására” nem is lehetett volna pályázni, de ha már igen, akkor a 300 milliót meghaladó összegekről az elnökségnek előzetesen kellett volna dönteni, ráadásul a procedúra lefolytatását még két miniszternek is jóvá kellett volna hagyni.

Vadai Ágnes a hvg.hu-nak a feljelentés elutasításáról azt mondta, őt még csak be sem idézte a NAV, meg se hallgatták tanúként, a “feljelentéskiegészítés” pedig kimerült abban, hogy nyilvános adatbázisból szedtek össze információkat a NAV-nál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!