HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha túrázni vagy kempingezni indulunk, az időjárás fontos része lesz az életünknek. A Túrázók és kempingezők könyve című kiadvány többek között az időjárás felhők segítségével való beazonosításában is segít.

Az időjárási jelenségek megismerése hasznos lehet, de azért a profi időjárás-előrejelző oldalak böngészését se hanyagoljuk el. Jó érzés azonban, ha kicsit jobban ráérzünk arra, mi is történik éppen a légkörben. 

A szél, a felhőzet, a páratartalom és a hőmérséklet állandóan változik. Egy kis kutatás segíthet abban, hogy megjósoljuk, milyen idő lesz.

Jó időre utaló jelek

A cirrus (pehelyfelhő) vékony, széttagolt felhő, amely jégkristályokból áll, 5–13 km magasságban keletkezik. Alakja a légmozgáshoz igazodik, általában jó időt jelent (lásd baloldalt).

A cumulus (gomolyfelhő) gyönyörű, habos, különálló fehér felhők együttese, nyári napokon a meleg, páradús levegő feláramlásával jön létre. Néha záport hozó felhővé is alakulhat (lásd középen).

Az altocumulus (párnafelhő, középmagas gomolyfelhő) magasabban (2,5–4 km) képződik, mint a gomolyfelhő. Legtöbbször fehér vagy szürkés árnyalatú felhőtakarót, felhőréteget alkot (lásd jobboldalt).

Rossz időre utaló jelek

A cumulonimbus (zivatarfelhő) alapja alacsonyan képződik, de jelentős vertikális kiterjedése van, csúcsa lapított, gyakran üllőre emlékeztető. Ahogy nőnek, instabillá válnak, mennydörgés, villámlás alakulhat ki (lásd baloldalt).

Az altostratus (lepelfelhő) középmagas szinten (4–8 km), szürkés vagy kékes felhőlepelként vagy csíkos, rostos felhőrétegként jelenik meg. Esőcseppeket és hópelyheket egyaránt tartalmaz. Csapadék hullhat belőle, illetve új, esőt vagy havat hozó frontot jelezhet (lásd jobboldalt).

A cirrostratus (fátyolfelhő) szálas vagy fátyolszerű, jégkristályokból álló felhő. Különös ismertetőjegye, hogy majdnem teljesen átlátszó. Központi szerepe van a halojelenség kialakulásában (lásd baloldalt).

A nimbostratus (réteges esőfelhő) vastag, sötétszürke felhőréteg, a mérsékelt övben igen gyakori. Vertikális kiterjedése jelentős. Tartós esőzést vagy havazást hozhat (lásd jobboldalt).

A fenti cikk a Túrázók és kempingezők könyve című kiadvány szerkesztett részlete. A könyvet - amely segítséget nyújt a megfelelő felszerelés és a legjobb táborhely kiválasztásához, a bepakoláshoz, a terepi tájékozódáshoz, stb. - itt rendelheti meg kedvezménnyel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan segíthet a humor, ha elérjük határainkat?

A határzónában gyorsan komolyra fordul a helyzet, ami teljesen természetes. Végül is az elbocsátás vagy a betegség egyáltalán nem nevetséges. Paradox módon azonban mégis a humor, a könnyedség segíthet az ilyen helyzetekben.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan varázsoljunk vízből jeget?

Egy újabb könnyen elsajátítható bűvészmutatvány Hajnóczy Soma és Kelle Botond Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvéből.

És akkor az alga mellett közpénz úszik a Balatonban

És akkor az alga mellett közpénz úszik a Balatonban

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Így kapta a nevét a Nike egyik legendás cipője

Így kapta a nevét a Nike egyik legendás cipője