szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szurokfű (oregánó) ékes példája a növények és a rovarok közötti együttműködésnek. Az olasz konyha kedvelt zöldfűszere ravasz cselszövésben vesz részt, amelyben hatalmi szövetségek, álruha és hamisítás is szerephez jutnak.

Képzeljünk el egy száraz, napsütötte hegyoldalt Észak-Olaszországban, ahol árad a szurokfű, a kakukkfű és a majoránna mámorító illata. Az egyik szurokfüvet mintha csiklandoznák alulról: egy csapat hangya a Myrmica genuszból úgy döntött, hogy fészket rak a növény gyökerei mellett. Miközben teszik a dolgukat, meg is esznek pár kis gyökeret. Ez aligha használ a növénynek, a harapdálás hatására fokozza is a karvakroltermelését – ez az anyag védi a rovaroktól. A legtöbb hangyának zéró a toleranciája ezzel a rovarölő szerrel szemben, ám ez a faj megtanult együtt élni vele, így tartja az állásait a gyökerek között.

Mi, emberek kedveljük ezt a vegyületet, ugyanis a karvakrol adja a szurokfű intenzív illatát. Az aromás anyagnak azonban többféle szerepe is van. Olaszország virágos rétjein S. O. S. jelzésként szolgál: az illatok nyelvén üzen a növény egy egészen más fajnak, egy szép lepkének, a nagyfoltú hangyaboglárkának. Ez a lepke a petéit a növényre rakja, ahol a hernyó pár hetet tölt, és közben olyan álruhát készít, amit minden titkos ügynök megirigyelne. Nem álbajuszról és festett hajról beszélünk, mert a hangyáknál a látvány nem különösebben számít. A szagok annál inkább: épp ezért a hernyó vonzó illatköpenyt ölt, ami tökéletesen utánozza a szurokfű alatt élő hangyák szagát.

Most jön a kritikus pillanat: a hernyó otthagyja a növényt, és a talajra pottyan. Az egyik hangya éppen hazafelé tipeg a soha véget nem érő táplálékgyűjtésből. Amikor megtalálja a hernyót, becsapja az illat: azt hiszi, hogy ez is egy lárva a hangyafészekből, ezért óvatosan beviszi a hernyót a boly sötétjébe, ahol a többiek el is fogadják. Bár méretben és színben is eltér a hangyalárváktól, a hangyadolgozók gondozzák, felöklendezett táplálékkal etetik, és éppen olyan lelkiismeretesen nevelik, mint a saját lárváikat.

A hernyónak azonban meg kell sokszoroznia a tömegét, mielőtt bebábozódna, ezért nem éri be a hangyák adta cukros nedvvel. Mihelyt nevelőszülei hátat fordítanak, mohón nekilát a hangyalárváknak. Aromás álruháját kiegészíti azzal, hogy a hangyakirálynő hangját utánozza – egyfajta kattogó éneket. Emiatt a dolgozók azt hiszik, hogy a hernyó egy magas rangú hangya, és senki sem lép közbe, amikor ámokfutását végzi a bölcsődében.

Végül a hernyó felfalja szinte az egész kolóniát. Visszatér a béke a szurokfű gyökerei közé, és a hernyó bebábozódhat. Ha nem nevelték volna fel a megfelelő hangyafészekben, a lepkének esélye sem lenne új nemzedéket létrehozni. Ki gondolta volna, micsoda dráma zajlik a pizzára szórt zöld növények körül?

A fenti cikk Anne Sverdrup-Thygeson Terra Insecta című könyvének szerkesztett részlete.

Mit tud egy átlagember a rovarokról? A rovarkutató szórakoztató könyvében magával ragadó lelkesedéssel sorolja az elképesztő tényeket és történeteket a rovarok világából. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan néz ki majd a reklám a jövőben?

A dotkomforradalom kezdetekor kevesen tudhatták, hogy a net mennyire felforgatja majd a hirdetések világát. És a változásoknak még nincs vége - mutat rá Peter H. Diamandis jövőkutató és Steven Kotler tudományos író A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk című könyvében. Részlet.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Boldogságatlasz 5. rész: Mit tanulhatunk a dánoktól?

Helen Russell brit írónő új könyvében 30 nemzet boldogságreceptjét mutatja be, abban segítve az olvasót, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbbet az örömteli mindennapokhoz. Sorozatunk ötödik részében a dánok sokat emlegetett munkamagánélet egyensúlyát mutatjuk be. Részlet.

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját