szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vezetőként olyan problémákkal is találkozhatunk, amelyekre nincs válasz. Fókuszáljunk ezért arra, amit megtehetünk - javasolja Moriba Jah asztrodinamikus.

©

Nagyjából félmillió veszélyes tárgy kering Föld körüli pályán, ám ezeknek csak körülbelül az 1%-át követjük nyomon – magyarázza Moriba Jah asztrodinamikus. Néhány ezek közül nem nagyobb, mint egy festékdarabka, a megfelelő sebességgel haladva azonban még ezek a kicsi törmelékek is képesek elmondhatatlan károkat okozni az infrastruktúránkban.

Ezért is tűnik jó ötletnek, hogy legyen valamilyen térképünk, amelyen nyomon lehet követni ezeket az objektumokat. Mint Jah elmagyarázza, ehhez azonban nemcsak a technológia hiányzik, az információ is attól függően változik, hogy kivel beszélünk. Következésképpen van egy galaxisunk tele zsúfolt űrbéli autópályákkal, de mi képtelenek vagyunk ellenőrizni a forgalmukat.

Gyakran így érezzük magunkat a vezetés során is. Látjuk, hogy van valami probléma, de nincs sem adatunk, sem erőforrásunk a megoldáshoz. Ilyen helyzettel szembesülve érdemes felidézni Jah megközelítését: térképezzük fel, amit tudunk, gyűjtsünk annyi adatot, amennyit lehet, és beszéljünk mindenkivel.

A legfontosabb, hogy ne bénítson meg minket mindaz, amit nem tudunk, koncentráljunk inkább arra, amit igen, és induljunk ki abból.

A fenti cikk az Inspiráló TED-előadások: Vezetés című kiadvány egyik fejezete. Hogyan legyünk igazi stratégák? Miként tűnjünk ki a tömegből? Miért osszuk meg a tudásunkat szélesebb körben? A HVG Könyvek összeállítása a 100 legjobb vezetésről szóló TED-beszédből szemezget. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Az ember magától értetődően felismeri, mi van egy-egy képen, de elmagyarázni egy gépnek, hogyan csináljuk, egyszerűen elképzelhetetlen feladatnak látszott. A feladatban a neurális hálózatok segíthetnek, amelyek működését Hannah Fry matematikus mutatja be közérthető módon az Emberek és gépek című könyvében. Részlet.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Amikor elképzeljük az idegen bolygókon kialakult életet, valójában az általunk ismert életre gondolunk. De nem lehet a célunk csak az, hogy önmagunk egy változatát találjuk meg, mert így elszalaszthatunk valami egészen mást - figyelmeztet Sara Seager asztrofizikus. Részlet A világegyetem legapróbb fényei című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Egy olyan területen, ahol az orvosok évtizedek óta keresik a választ a kérdésre: miért válik az egyik abnormális mintázat veszélyesebbé, mint a másik, egy friss szemmel érkező algoritmus sokat segíthet - véli Hannah Fry matematikus. Részlet az Emberek és gépek című könyvből.