szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A divat a tinédzserek életében lehetőséget nyújt az identitásuk és a társadalmi csoporthoz tartozásuk kifejezésére. Ne csodálkozzunk tehát, ha a lányunk elkeseredik, mert nem tud összeállítani egy megfelelő szettet az esti bulira.

A kísérletezés időszaka, amikor a kamaszok próbálják kitalálni, hogyan is szeretnének kinézni, pont akkor jön el, amikor a beilleszkedéssel kapcsolatos aggodalmaik miatt eleve feszélyezi őket az öltözködés. Habár a fiúk kevésbé divatmániások, sokan a ruháikkal – elsősorban márkás és laza cuccokkal, sportcipőkkel – fejezik ki, melyik klikkbe tartoznak.

Ugyanakkor nem minden kamasz akar feltűnést kelteni az öltözködésével. A kevésbé magabiztosak inkább szeretnék eltakarni a testüket, és kerülni a rájuk irányuló figyelmet.

Szülőként bosszankodunk, amikor a lányunk a roskadásig teli szekrénye előtt azt mondja, nincs mit felvennie. Azon is aggódhatunk, hogy kidobálja a régi ruháit, mert sohasem elégedett, márpedig ez rendkívül környezetkárosító.

Mi járhat ilyenkor gyerekünk fejében?

©

Kamasz lányunk katasztrófának éli meg, ha nem tud azonnal belebújni a tökéletes öltözetbe. Úgy szeretne öltözködni, mint a barátnői, hogy ne lógjon ki közülük, ezért biztosra kell mennie a ruhaválasztásban.

De ennek az ellenkezője is igaz lehet: ki akar tűnni, nem akar „klónnak” látszani, inkább azt szeretné, ha felfigyelnének rá. Ha a klikkben ő a „stílusvezér”, akkor büszke arra, hogy nem „átlagosan” néz ki.

Olyan ruhát szeretne, amely jól mutat majd a megosztott képeken, amelyeket a társai látnak és véleményeznek. Próbálja elkerülni azokat a holmikat, amelyek már előfordultak az online térben.

Dühös szavai szorongást és bizonytalanságot is takarhatnak. Aggódhat, mert felszedett pár kilót (pedig lehet, hogy csak megnőtt), és fél, hogy nem fog olyan jól kinézni, mint a barátnői. Ilyenkor a szülő könnyű célpont az indulatok levezetésére.

Hogyan reagálhatunk erre szülőként?

Fogadjuk el az érzéseit. Vitatkozás helyett hagyjuk, hogy kifejezze a frusztrációját. Mondjuk ezt: „Látom, bosszant, hogy nem találsz ruhát.” Ha nem mondunk ellent, egy erős érzés általában másfél perc alatt elmúlik.

Beszéljünk a felnőtté válásról. Ha nem passzolnak a ruhái, beszéljünk arról, hogyan változik a teste. A lányok a testtömegük 20%-át is felszedhetik a serdülőkor során, gyakran még azelőtt, hogy nőni kezdenének. Ha azonban úgy véljük, hogy jobban meghízott, mint az egészséges lenne, ne most hozzuk elő, mert csak növelné a szorongását.

Segítsünk kreatív megoldásokat találni. Beszélgessünk arról, hogyan szeretne kinézni, és segítsünk, hogy a meglévő ruháival is elérje a célját. Esetleg online stílustanácsadóból is meríthet ötleteket, hogy mi passzol legjobban az alkatához.

Derítsük ki, miért nyomasztja ez a kérdés. Kérdezzük meg, miért érzi úgy, hogy sosincs elég ruhája. Valaki megjegyzést tett rá egy közösségi oldalon, vagy ő maga érzi azt, hogy nem tud megfelelni? Magyarázzuk el, hogy ha ezekkel tisztában van, könnyebben el is engedheti a problémát, és csökkenhet a rá nehezedő nyomás.

Hogyan kezeljük a problémát hosszú távon?

Beszélgessünk a fenntartható divatról. Meséljünk neki a kizsákmányoló varrodákról és a fast fashion veszélyeiről. A világ karbonlábnyomának 10%-át a ruhaipar teszi ki, ezért a ruhák nem lehetnek egyszer használatosak.

Segítsünk a felelősségvállalásban. Szabjunk meg egy havi ruhavásárlási keretet, hogy megtanulja, nem kaphat meg mindent, amire kedve támad.

Javasoljuk a ruhacserét vagy a ruhamegosztást. Ha bizonyos holmikat megoszt a testvéreivel vagy a barátnőivel, vagy ha belép egy ruhacsere-weboldalra, elkerülheti, hogy túl gyakran ugyanabban a ruhában lássák.

Segítsünk a rendszerezésben. Ha nem bírja már követni, milyen ruhái is vannak, javasoljuk, hogy ugorjon neki egy kis rendszerezésnek. Tegyen be egy jó zenét, és szánjon rá egy órát, és típus szerint válogassa szét a holmiját. A nem hordott vagy kinőtt ruhákat elviheti egy adományboltba.

Foglalkozzunk a súlyproblémáival. Ha túl kövérnek vagy soványnak tartja magát, egy nyugodt pillanatban kérjük meg, hogy írja le a testképével kapcsolatos aggodalmait. A problémák „kivetítésével” könnyebb lesz megoldást találni.

A fenti cikk a Mi jár a kamasz fejében? című könyv szerkesztett részlete.

Az Angharad Rudkin könyvében szereplő több mint 100 mindennapi helyzet segítségével megtudhatjuk, mit tegyünk, amikor gyerekünk ránk csapja az ajtót, és hogyan kezeljük például az online biztonságával, a szorongásával, az iskolai teljesítményével és a szexualitásával kapcsolatos kérdéseket. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Mit mondjunk kamasz gyerekünknek, ha új telefont szeretne?

A kiskamaszok számára alapvető fontosságú, hogy társaik elfogadják őket, és népszerűek legyenek. Gyerekünk is keresi a társaságot, az új barátokat, az általa birtokolt tárgyak pedig elősegíthetik a csoporthoz tartozás érzését. Mit tehetünk, ha gyerekünk arra panaszkodik, hogy már ciki a régi telefonja?

HVG Könyvek HVG Könyvek

12 tanács szülőknek, akik nem bíznak magukban

„Bízzatok magatokban! Többet tudtok, mint gondolnátok” - mondta egykor Benjamin Spock amerikai gyermekorvos és szakíró. Az alábbiakban Iben Dissing Sandahl dán pszichoterapeuta és író Játék dán módra című könyvéből közlünk egy részletet.