szerző:
hvg.hu

Minden héten válaszol az olvasók ingatlanjoggal kapcsolatos kérdéseire Németh Zoltán László jogász, a Magyar Ingatlan Tanács főtitkára. Ezúttal szó esik a haszonélvezeti jog piaci értékéről, a telken futó közművekről, valamint a tartozást elhallgató volt tulajdonosról.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdekelne, hogy a haszonélvezeti jognak milyen piaci értéke van? Az ingatlan forgalmi értékének hány százalékát képviseli? Érdekelne továbbá az is, hogy cég lehet-e haszonélvezeti jog kedvezményezettje.

Kelemen Csaba

Tisztelt Kelemen Csaba!

A haszonélvezeti jognak nincsen konkrét piaci értéke, annyit ér, amennyiért el tudja adni. Ez semmi esetre sem jogi kérdés. A haszonélvezeti jog kedvezményezettje lehet cég is, bár ez viszonylag ritkán fordul elő.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2007 őszén vásároltunk építési telket egy Budapest környéki faluban, építkezési céllal. A helyszínrajzok kiváltásakor szembesültünk vele, hogy a közművek egy része, amelyeknek közterületen kellene lenniük, a mi telkünk szélén fut. Ezzel kb. öt méterrel csökken a telek bekeríthető része az utcafront felől. A telek 20 méter széles, tehát kb. 100 négyzetméter a vitatott terület nagysága. Számításaim szerint a mi telkünkön áll egy utcai villanykaró, valamint a telek alatt fut a fő vízvezeték, valamint a telefonkábel. Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen jogaink vannak ilyen esetben. Kérhetjük-e a közművek áthelyezését a közterületre, vagy kérhetünk-e kártérítést? Van-e jogunk jelen állapotában lekeríteni ezt a részt? Ebben az esetben attól tartunk, hogy egy későbbi karbantartás esetén a mi udvarunkat is fel kell majd ásni. Kötelesek vagyunk ezt eltűrni?

Köszönettel: Kovács Zoltán

Tisztelt Kovács Zoltán

Első körben egy földmérővel ellenőriztetniük kellene, hogy pontosak-e a helyszínrajzok. Ha a helyszínrajzok rendben vannak, el kell dönteniük, hogy így is érdekli-e Önöket a telek. Ha nem tudják megépíteni azt a házat, amelyet eredetileg szerettek volna, és az eladó tisztában volt azzal, hogy Önök építkezési céllal vették meg a telket, Önök elállhatnak az adásvételi szerződéstől, és visszaperelhetik a vételárat. Ha a telket mégis megtartanák, arra is lehetőségük van, hogy az eladó kellékszavatossági felelőssége alapján vételár leszállítást kérjenek. Ez annyit tesz, hogy a vételár arányos részét visszakérik. Az önkormányzattól kérhetik azt is, hogy sajátítsa ki azt a területet, ahol a közművek futnak (erre csak akkor van lehetőség, ha a minimális teleknagyság így is megmarad). Ilyenkor át kell rajzolni a helyszínrajzot is. Van még egy lehetőségük: a telekre szolgalmi jogot jegyeztethetnek be, ami szintén csökkenti a telek értékét. Az értékcsökkenés miatt ugyancsak perelhetik az eladót, és megfizettethetik vele a különbözetet.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A 2001 júniusában vásároltam egy ingatlant. Az adásvételi szerződésben benne foglaltatott, hogy az ingatlan per-, teher- és követelésmentes. Az eladó ugyanakkor nem említette, hogy a csatornázás költségeinek megfizetésére szerződésben vállalt kötelezettséget, de részletfizetést kért. A részleteket állítólag 2003-ig fizették. Időközben az ingatlant megvettem, a csatornázási társulás pedig rajtam követeli a maradék összeget, és behajtással is fenyegetnek. Kérdésem, hogy van-e jogalapjuk erre.

Köszönettel: Baranyi Istvánné

Tisztelt Baranyi Intvánné!

A csatornázási társulás kérheti Önöktől az elmaradt részleteket, Önök viszont beperelheti az eladót, és követelheti tőle az összeget. Ez esetben jogszavatossági kérdés merül föl, amely az ingatlant terhelő költségeknek a vételárból történő levonását jelenti.

Lemondott Toroczkai a mentelmi jogáról

Lemondott Toroczkai a mentelmi jogáról

Palik László több mint meglepő feladatot kapott

Palik László több mint meglepő feladatot kapott

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

Tarantino utálja a spoilerezést: nyílt levelet írt Cannes-hoz

Tarantino utálja a spoilerezést: nyílt levelet írt Cannes-hoz

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Akár 18 évet is kaphat a férfi, aki járókelőkről tépett le aranyékszereket

Akár 18 évet is kaphat a férfi, aki járókelőkről tépett le aranyékszereket