szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

 8 milliárd forintos beruházással Seven Arts néven épül új...

 
8 milliárd forintos beruházással Seven Arts néven épül új lakópark a Rózsadombon fekvő Józsefhegyi utcában. Mivel a fővárosnak e patinás negyede „megtelt”, és szinte lehetetlen komplex épületegyütteseknek is helyet adó, megfelelő méretű területet találni, a beruházó Neocity Group szakemberei más megoldás mellett döntöttek: a volt diplomata lakónegyed telkén, sőt, a hajdani épületek szerkezeti vázának felhasználásával építenek exkluzív lakóparkot, úgy hogy a 2009 végére testet öltő tervekkel egyszersmind megpróbálják újraértelmezni az elmúlt évtizedben kissé devalválódott fogalmat.
A világ több országában is megvalósításra szánt koncepció kidolgozásával Fónagy Dóra építész-belsőépítész műhelyét bízták meg. Elképzelése alapjául szolgáló ötlet, hogy a hét épület mindegyikét a képző- és iparművészet által használt anyagokban rejlő artisztikus lehetőségek kibontásának jegyében formálja építészeti műalkotássá. A architekturális program az üveg, a fény, a fém, a műanyag, a kő, a textil és a fa szépségét hirdeti a Shalom Davidovich vezető építész által izgalmas körvonalakkal, lakásalaprajzokkal és változatos homlokzatokkal megtervezett Seven Arts Rózsadomb Lakópark hét háztömbjének egyes elemein.
 
Üvegek és tipográfia
Az épületekben a látogatók elé táruló látványt az a központi terekben elhelyezett, nagyméretű üvegfelület szervezi, amelyen a kortárs építészet legmodernebb motívumai tűnnek fel. Magyarországon még újdonság az a – németországi Wernberg-Köblitztől rendelt - két lap közé préselt fényálló üvegfólia, amely világszert egyre gyakoribb díszítőeleme a Seven Artshoz hasonló igénnyel megalkotott luxusépületeknek. A Traviczky Orsolya művei által képviselt grafika mellett egy speciális ún. alkalmazott művészeti ág, a tipográfia is tárgyiasul az egyes épületek nevét (Glassart, Lightart, Metalart, Plastart, Stoneart, Texart, Woodart) hirdető feliratokban valamint a lépcsőházak falán graffiti stílusban megalkotott szövegekben is.
Fónagy Dóra értelmezésében ezek a lépcsőházak nem csupán a lakásokba való eljutás szükséges eszközei, hanem a saját tervezésű bútoraival berendezett - tulajdonképpen az otthonok kiterjesztését is jelképező - fogadó és egyben közösségi terek.
A hét lakótömb látványa a Seven Arts hullámos vonalvezetésű díszítései, mesterséges flórája és belső tava nyomán meditatív hangulatot keltő 1,6 hektáros, ősfás parkjában áll össze. Az építtetők a területnek csak húsz százalékát építik be, a fennmaradó részen pihenőkert, játszótér és teniszpálya kap helyet.
 
Intelligens lakások
A Seven Artsban átadandó 90 lakás tulajdonosai egyre több olyan szolgáltatást várnak a saját otthonuktól, amelyeket eddig ún. publikus terekben, intézményekben vehettek igénybe. A Széchenyi helyett saját pezsgőfürdőjükben, szaunájukban frissülnek fel. A filmsztárokkal a privát házimozi-rendszerük kivetítőjén akarnak találkozni, otthoni edzőtermeikben sportolnak, magánpartikat szerveznek. Ennek megfelelően a lakásokban működő eszközöket az intelligens ház technológia jegyében szervezik rendszerré az elektromos redőnyöktől, a padlóba süllyesztett radiátorok szabályozását biztosító érzékelőkön keresztül a világításon át a klímarendszerig. A kényelmet, a háztartás vezetését, a szórakozást biztosító gépeket, szerkezeteket természetesen úgy választják ki és építik be, hogy azok formája, alakja vagy rejtve maradjon, vagy kiegészítő designelemként szervesüljön a helyiségek enteriőrjébe.
A Seven Arts brand következő projectjét –bár még nem eldöntött tény- Lengyelországban, Csehországban vagy Romániában fogják megvalósítani

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!