szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Franciaország és az Egyesült Arab Emirátusok képviselői egy...

Franciaország és az Egyesült Arab Emirátusok képviselői egy esztendeje írták alá az Abu Dhabi-ban felépítendő Louvre-ról szóló megállapodást. Az arab ország 1 milliárd dollárt fektetne be a francia kultúrába, persze nem önzetlenül. Cserébe kérik a Louvre nevét és jó pár klasszikus műalkotását a gyűjteményéből. Franciaországban tiltakozási hullám indult meg a kulturális értékek kiárusítása ellen. 4650 múzeumigazgató és művészettörténész petícióban emelte fel a szavát az általuk kiárusításnak tartott lépés ellen.

De a már-már elképzelhetetlenül kedvező feltételek lecsillapították a kedélyeket.  Az egyezmény értelmében, várhatóan a 2012-re megépülő Abu-Dhabi-i  Louvre múzeumnak három francia intézmény - a Musée d´Orsay, a Quai Branly, valamint a Louvre - biztosít anyagot. A 2012-ben megnyíló múzeumot a világhírű sztárépítész, Jean Nouvel tervezte.

Az  arab emirátus sejkje viszont nem sajnálja a pénzt, hiszen sivatagi  országának jövőjét a turizmusra akarja építeni. Ennek érdekében hozták létre a főváros tengerpartján a félig mesterséges Boldogság-szigetet (Saadiyat), amelyet az elkövetkező években luxusszállodák, élményparkok, konferencia központok  árasztanak majd el. A Louvre mellett a Guggenheim Múzeummal is hasonló megállapodás született, de több kulturális centrumot és kiállítóhelyet  is felépítenek - a megállapodás részleteiről az artmagazin.hu oldalon lehet bővebben olvasni.

Az új Louvre-ban 6 ezer négyzetméteren kap helyet majd az állandó kiállítás, további 2 ezer négyzetméter pedig az időszaki tárlatok számára lesz fenntartva. (Összehasonlításképpen a párizsi anyamúzeum adatai: a 60 ezer négyzetméteres kiállítótér, több mint 35 ezer kiállítási tárgy.)

Jean Nouvel építész ilyennek álmodta meg a tengerparti Louvre-t:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit