szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az alapítvány csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján szakértők bevonásával ismertette az általuk feltárt hibákat...

 

Az alapítvány csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján szakértők bevonásával ismertette az általuk feltárt hibákat, amelyek Korompay Katalin, a szervezet munkatársa szerint arra vezethetőek vissza, hogy a munkát minél olcsóbban akarták elvégezni. Mint fogalmazott, az eredetileg vörös mészkő-kockákból 135 éve épített falat nem az eredeti állapotban állították helyre, így például a kövek nem a megfelelő helyre kerültek vissza, több csorba, sérült követ is felhasználtak, vagy nem töltötték ki megfelelő mennyiségű habarccsal a hézagokat.Kitért arra is, hogy tudomásuk szerint több, az eredetiektől eltérő színű kőkocka illegális kitermelésből került beépítésre. Korompay Katalin arra figyelmeztetett, hogy a központi szennyvíztisztító beruházásához csak akkor fizet támogatást az Európai Unió, ha az az Unesco előírásainak megfelelően készül el. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, aki a sajtótájékoztató előtt a helyszínen járt, azt közölte, valóban szélesebbnek tűnnek a fúgák, ám szerinte azért, mert jobban "odakenték". Jelezte ugyanakkor, hogy a beruházás még fél évvel a befejezés előtt van, ezért ezeket a hibákat addig pótolni lehet, így ahol kell, ott például vissza kell bontani, vagy ki kell javítani.

A sajtótájékoztató előtt a projektet képviselő cég munkatársa az újságíróknak egy állásfoglalást adott át, melyben egyebek mellett az áll, hogy a falépítés nem zárult le, az jelenleg "munkaközi fázisban" van. Közölték, az alapítvány javaslatait a beruházás szakemberei megvizsgálták, és azokat, amelyek szakmai szempontból megállták a helyüket, a beruházó figyelembe veszi a kivitelezés során. Mint írták, felkérték a Műegyetem egyik vezető szakértőjét, valamint a BVA által ajánlott műemlékvédelmi szakértőt és kőrestaurátort, hogy véleményezzék a partfal burkolatának építése során észlelt problémákat.

Segítségükkel egy hibalista készült, amely alapján - ígéretük szerint - tavasszal, még a projekt lezárása előtt elvégzik a szükséges javításokat. Azt hangsúlyozták azonban, hogy a hibák között egy olyan sincs, ami miatt le kellene bontani a megépített új partfal szerkezetét. Ez azt jelenti, hogy a díszítő kövek mögötti úgynevezett súlytámfalat biztosan nem kell megbontani. Véleményük szerint így ma nem lehet azt állítani, hogy a központi szennyvíztisztító uniós támogatása veszélybe került volna.

A beruházó képviselője is elismerte a hibákat, és megerősítette: el fogják végezni a szükséges javításokat. Szilasi Miklós, a beruházást előkészítő kft. projektigazgató-helyettese azt közölte, tudomása szerint a BVA "Brüsszelben feljelentette a projektet", és így "kockára tette" az uniós forrás 20 százalékának, mintegy 56 millió eurónak a kifizetését. A BVA elnöke, Bouquet László visszautasította Szilasi állításait, Korompay Katalin pedig emlékeztetett arra, hogy korábban többször hiába próbáltak megbeszélést kezdeményezni, így mérgesedett el a helyzet.

[[ Oldaltörés (Nézze meg a fotókat, és döntse el, valóban ronda munkát végeztek-e) ]]VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!