szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Nagy a "káosz" a pátyi golfváros környékén.

Nagy a "káosz" a pátyi golfváros környékén. 2006-ban még 18 lyukú golfpálya, szálloda és étterem, két évvel később már egy középiskola, óvoda, bölcsőde, valamint 1500 lakás, 300 villa és egy bevásárlóközpont is helyet kapott a beépítési terven. A 2008-ban elfogadott, 30 százalékkal megnövelt önkormányzati beépítési terv indoka éppen a középiskola, óvoda, bölcsőde ígérete volt. A beruházó Grupo Milton Zrt. honlapja viszont jelenleg kereskedelmi, logisztikai, irodai hasznosításra kínálja fel a területet.

Mervó József, a Grupo Milton vezérigazgatója tavaly decemberi sajtótájékoztatóján azt mondta: terveik szerint a 130 hektáros területből 65 hektáron 18 lyukú golfpálya lesz. "A többi részen 1500 társasházi lakás, 300 villa, gimnázium és egészségügyi létesítmény is épül" - mondta az MTI tudósításában Mervó, aki a teljes beruházási összeget még korainak tartotta megnevezni. A beruházás első fázisa egy olyan elkerülő út megépítése, amelyen Telki és Páty lakosai közvetlenül kijuthatnak az M1 autópályára.

 

A beruházó látványterve
A kép innen: Milton Group Zrt.

 

Érvénytelen népszavazás

A beruházást ellenzők szerint az ingatlanfejlesztés tönkreteheti a Zsámbéki-medence arculatát, elviselhetetlen forgalmat zúdít a környező településekre és Budapestre, valamint jogi szempontból is aggályos - írta a Heti Válasz. A civilek úgy vélik, hogy egy ekkora méretű beruházás súlyosan befolyásolná az itt élők életminőségét, visszafordíthatatlan károkat szenvedne a településszerkezet, és megbomlana a természetes és épített környezet viszonya.

Páty polgármestere, Bognár András ezzel szemben úgy véli: a tervezett fejlesztés a 120 hektáros terület mindössze 15 százalékára állapítja meg építmény elhelyezés lehetőségét. A spanyol ingatlan fejlesztők mindezt egy 12 éves fejlesztési koncepció szerint, fokozatosan kívánják megvalósítani. Ráadásul a fejlesztés csak azután indulhat, ha a fejlesztők a Pátyot elkerülő - mintegy hárommilliárd forintba kerülő - úthálózat építését befejezték.

Mint azt a HVG megírta, február 14-én helyi népszavazást tartottak a kérdésben. A polgárokat azonban nem érdekelte a szavazás, az érvénytelennek bizonyult. A falu lakóinak 43 százaléka vett részt a helyi népszavazáson, a szükséges 50 százalék helyett. Viszont a résztvevők 66 százaléka arra szavazott, hogy ne bővítsék a tervet az eredetihez képest.

Tájidegen beruházás

Fülöp Sándor a jövő nemzedékek jogainak állampolgári biztosa úgy véli: az önkormányzat új koncepciója több ponton törvénysértő. "Az agglomerációs törvény előírja, hogy a települések közigazgatási határától 200 méteres távolságra nem lehet építési területet kijelölni. Ez az előírás a 'golfváros' esetében nem teljesül. A másik fontos szempont a termőföld védelme, ami miatt az illetékes földhivatal nem fogadta el a terület átsorolását" - mondta Fülöp Sándor a Heti Válasznak adott interjújában. Az ombudsman kiemelte: a pátyi beruházásnál a tervezett beépítés messze túllépi az elfogadható mértéket, a tervezett fejlesztés szigetszerűen elkülönül Páty jelenlegi belterületétől. "Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, lassanként elfogy Budapest zöld tüdeje" - tette hozzá Fülöp Sándor.

Gyümölcsöző kapcsolat

A fejlesztési terület jelenleg két magánszemély tulajdonában van, de a fejlesztőnek elővásárlási joga van rá. Az Index szerint, a földterületeket a terézvárosi ingatlanpanamában szereplő belgák vásárolták fel, a terveket pedig a Balatonring spanyol kivitelezői készíttették a 100 milliárd forintos projekthez.

A telkeket felvásárló két magánszemély közül az egyik egy belga állampolgárságú hölgy, akinek szintén belga férje több ingatlanüzletben volt érdekelt Magyarországon. 2004-ben Christian Polet cége - pályáztatás nélkül - szerezte meg 135 millió forint plusz áfáért az Andrássy út 47. szám alatti, az Oktogon és a Liszt Ferenc tér sarkán álló palotát - írta az Index. Független értékbecslők szerint, akkori árakon az épület több mint 1 milliárd forintot ért, az önkormányzatot 900 milliós kár érte. De ez volt az az üzletember, aki - egy másik cégen keresztül - 300 millió forinttal támogatta Pátyot 2006-ban, amit a község óvodaépítésre fordított. Az Index szerint ez volt annak az ára, hogy a „golfpályának” kiszemelt mezőgazdasági területre az önkormányzat a befektetőnek megfelelő szabályozást fogadjon el.

Arról, amit szabad, és amit nem

Egy biztos: a terület sorsa újra kérdésessé vált. Bognár András, pátyi polgármester tavaly december elején azt mondta: a fejlesztési terület jelenleg sport besorolású, de a lakásokkal és az egyéb építményekkel ki kell egészíteni, ezért szükséges az új szabályozási terv. Mivel a népszavazás ebben a tárgyban érvénytelen lett, a labda - hogy stílszerűek legyünk - ismét visszakerült az önkormányzat térfelére. A gyakorlatban ez azt jelenti: az önkormányzat bármikor kiadhatja a lakásokkal és a bevásárlóközponttal megnövelt beépítési építési engedélyt.

A valóság azonban tartogathat még meglepetéseket - éspedig annál nagyobbat, minél jobban múlik az idő. Az ombudsmani vizsgálat eredménye három héten belül várható. Mivel hivatala nem hatóság, nem semmisítheti meg a törvénysértő helyi rendezési terveket, ezt kizárólag az Alkotmánybíróság teheti meg. Fülöp közölte: ha kell, az Alkotmánybírósághoz fordul.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Újabb ingatlanpanama Kispesten

Az MSZP-s vezetésű Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának jóváhagyásával hozták tető alá azokat a gyanús...

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

A TEK újra kivonult - ismét itt a karácsonyi szezon

A TEK újra kivonult - ismét itt a karácsonyi szezon

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

Befőttesüvegekkel dobálta az autókat egy 81 éves férfi Veszprémben

Befőttesüvegekkel dobálta az autókat egy 81 éves férfi Veszprémben

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot