szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A főváros hetedik kerülete a fiatalok kedvelt "első lakás helyszíne".

A főváros hetedik kerülete a fiatalok kedvelt "első lakás helyszíne". Egyetemisták, pályakezdő köztisztviselők, tanárok, fiatal orvosok vásárolnak itt - többnyire szülői segítséggel - lakást. A kis otthonok berendezése azonban nem könnyű feladat. Bár minden kis lakás más és más, a problémák rögtön a bejáratnál kezdődnek.

1. Gyengeségből erényt: a konyha

A példánkban szereplő 30 négyzetméteres lakás gyengesége, hogy a bejárati ajtó közvetlenül a konyhába nyílik. Sebaj! Ha nem bírjuk legyőzni a problémát, akkor építsük be a problémát! Ezt akár el is fogadhatjuk a kis lakások berendezése első alapelvének. Hiszen a lakberendezés nem más, mint annak a megtanulása, hogy miként lehet egy lakás gyengeségeiből valódi erényt és szépséget varázsolni.

"Mivel a vendég gyakorlatilag a konyhába érkezik, az szerettem volna, hogy az első benyomás vidám és energikus legyen, hasonlóan hozzám, aki szintén vidám és energikus vagyok" - mondja Péter, a lakás tulajdonosa. Mivel szerkezeti átalakításra nem volt mód, színekkel és formákkal lehetett elérni a kívánt hatást. "A konyha színeit egy Van Gogh kép ihlette" - mondja a huszonéves férfi, aki hozzátette: bár a sárga csempe, vörös padló, kék falak ötletén maga is meglepődött, egy pillanatig sem tétovázott a megvalósítással. Az eredmény egy kedves, élénk színű konyha lett, ami nyitottságot és melegséget sugároz.

Figyeljük meg a gazdaságos berendezést is: kétsoros fenyőfapolc, a falakon fekete tartósín, méretre vágott reggelizőpult. Mindezek segítik a minikonyha terének jobb kihasználását. Konyhaszekrény hiányában ugyanis a falara, polcokra kerülnek az edények, a fakanalak, a spagettitartó vagy a tésztaszűrő.

2. Kis lakásba minőségi anyagot!

Kis lakásoknál gyakori, hogy ha burkolóanyagról van szó, a tulajdonosok egy kicsivel sem hajlandóak többet áldozni a szükségesnél. Pedig egy 5-6 négyzetméteres konyhába négyzetméterenként maximum 2 ezer forinttal kerül többe a minőségi, citromsárgán csillogó 5-5-ös olasz csempe a hagyományosnál. Padlólap esetén még kisebb az extra kiadás. Cserébe viszont hosszú évekig élvezhetjük a kreativitásunknak és ízlésünknek leginkább megfelelő otthont - helyiségenként 10-20 ezer forint extra kiadásért.

Mindezen állítások érvényesek a fürdőszobára is. Mivel a példánkban szereplő lakás fürdőszobája még kisebb, mint a konyhája, döntő szempont volt a csaptelepek, szekrények, zuhanyfülke megfelelő elrendezése. "Hiszek abban, hogy létezik egy ideális térbeli megoldás. Addig sakkoztam a bútorokkal, amíg ezt el nem értem" - kezdte Péter. Először a tágas, 90*90-es zuhanyfülkét vásárolta meg. Utána következett az egykaros, lekerekített szélű mosdó csaptelep. Végül a felültöltős mosógépet szerezte be Péter. A burkolóanyag itt is minőségi olasz csempe és a hozzá színben harmonizáló, opálos zöldben fénylő padlólap.

3. Kis lakásba egyedi bútort!

Mint az alábbi példa is szemléltetni fogja, kis lakásban az egyedi bútor fajlagosan jobban megéri, mint az előregyártott. Különösen, ha kicsi a hely. Mivel Péter egy könyvmoly, számára fontos volt, hogy legyen egy óriási könyvespolca. Elment hát egy barkácsáruházba és vett egy csomó lapraszerelt fenyőfadeszkát meg csavarokat. Mindezekből baráti és családi segítséggel 1 nap alatt összerakták a könyvespolcot. A galériaágy szintén egyedi tervezés, asztalos barát segítségével 80 ezer forintból kijött, anyagköltséggel együtt.

Figyeljük meg a szoba berendezését is. A 4 négyzetméteres galériágy alatt egy sarokkannapé található, szintén a helytakarékosság miatt. Az ablak elé került a - szintén sarokba való - íróasztal. A szoba két ajtaja mögé kerültek - rejtettebb helyre - a komódok, ruhásszekrények. Így tökéletes lett a helykihasználás.

4. Használjuk a dolgokat több célra!

A kis lakások berendezésénél az egyik legklasszikusabb példa az ülőke és tároló egyben. A komód, puff, lóca, stb. lehet egyben újságtartó is. Ha felnyitható változatú lócát veszünk, akár cipőtartóként és ülőkeként is funkcionálhat. A galériaágy önmagában főnyeremény: nyerünk pár négyzetmétert a padlón és még az ágyunknak is van hely. A teret optikailag is növelhetjük különböző trükkös tükrökkel, például a bajárati ajtóra akasztott életnagyságú tükörrel.

Végezetül még egy hasznos tipp: Péter a biciklijét egy plafonra erősített csörlős akasztón tárolja. Így amikor hazajön, két mozdulattal ráakasztja a bringát a hevederre, amit egy karos csörlővel a magasba emel. Nem extrém ötlet a függőágy sem - ennek sokoldalú használthatóságáról Péter így beszél: "A függőágy jó és kényelmes, órákig lehet benne heverészni, akár a barátnőmmel is".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

A világ 5 legszebb hídja

1. La Pont Du Gard, Franciaország A dél-Franciaországban található hidat a rómaiak építették i.e. 20-ban.

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

A világ legszebb vécéi

1. Dolce & Gabbana Gold, Milánó, Olaszország Kylie Minogue, Gisele Bündchen és Paris Hilton.

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Budapest legszebb erkélyei

Bár egy országos napilap márciusban meghirdette a fővárosi erkélyek igénytelenségi pályázatát, mi most - egy...